OTKRIVENA NOVA PLANETA Prekrivena je ključalom vodom, ma zaključanu rotaciju
EPA

Nasin teleskop „Džejms Veb“ otkrio je vodenu paru i hemijske tragove metana i ugljen-dioksida u atmosferi planete, čiji prečnik je dva puta veći od Zemljinog i udaljena je oko 70 svetlosnih godina.

Otkriveni hemijski tragovi i vodonikom bogata atmosfera u skladu su sa činjenicom da se radi o vodenom svetu, u kojem okean pokriva čitavu površinu, navode stručnjaci Univerziteta Kembridž.

"Temperatura okeana bi mogla da dostiže i 100 stepeni Celzijusovih. Pri visokom atmosferskom pritisku, okean tako vruć i dalje bi mogao da bude u tečnom stanju", kaže profesor Niku Madhusudan koji je predvodio analizu.

Ipak, dodaje i da ne veruje da bi takva planeta bila naseljiva.

Interpretacija britanskih naučnika, objavljena u časopisu Astronomy and Astrophysics Letters, u suprotnosti je sa kanadskim timom koji je dodatno proučavao egzoplanetu, poznatu kao TOI-270 d.

Oni su otkrili iste atmosferske hemikalije, ali tvrde da je temperatura prevelika da bi postojala voda u tečnom stanju, možda čak i 4.000 stepeni Celzijusovih. Umesto toga, površina bi bila stenovita, a atmosfera izuzetno gusta mešavina vodonika i vodene pare.

Koje god tumačenje da se ispostavi ispravnim, najnovije otkriće pokazuje koliko detaljan uvid teleskop „Džejms Veb“ omogućava u proučavanju planeta izvan Sunčevog sistema.

Teleskop hvata svetlost koja je prošla kroz atmosfere planeta kako bi dao detaljan pregled prisutnih hemijskih elemenata. Sa tim znanjem, astronomi mogu da stvore sliku uslova na površini planete i verovatnoći da bi život mogao da se na njoj razvije i preživi.

Dokazi za planetarni okean na TOI-270 d zasnovani su na odsustvu amonijaka, koji bi po hemijskim zakonima morao da se pojavi prirodno u atmosferi bogatoj vodonikom. Međutim, amonijak je izuzetno rastvorljiv u vodi i ne bi ga bilo u atmosferi u slučaju ogromnom okeana na površini.

Uslovi na novootkrivenoj egzoplaneti su veoma drugačiji od onih na Zemlji. TOI-270 d takođe ima zaključanu rotaciju, odnosno jedna strana je uvek okrenuta ka zvezdi, dok je druga u večnom mraku što stvara ekstremne temperaturne kontraste.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading