pica
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ukoliko imate običaj da naručite kućnu dostavu pice ili neke druge hrane, imate li i naviku da ostavite napojnicu dostavljaču?

Ukoliko je odgovor "Ne", možda ćete promeniti navike posle ove priče. Anonimni vozač zaposlen kao dostavljač u maloj piceriji otkrio je na društvenoj mreži Redit da u toku noći obično ima da obavi između 10 i 15 dostava.

Plata koju prima nije naročito velika, a mora da plati i gorivo, kao i održavanje svog vozila kojim se služi, što znači da zarađuje prilično slabo. Stoga i bakšiš koje im većina mušterija ostavlja dostavljačima veoma znači.

- Ipak, svake noći, ima i ljudi koji neće da nam daju napojnicu. Najgore je kad je reč o velikoj i skupoj narudžbini. Ukoliko zakasnim i ne daju mi bakšiš, jasno mi je da nisam pružio dobru uslugu i da ga i ne zaslužujem. Ali, ako stignem brzo i obezbedim dobru uslugu, a oni me ipak ne nagrade, to me baš razbesni - napisao je dostavljač.

Kada vozači smatraju da su obavili dobar posao, a ne dobiju nagradu od mušterije, oni pronađu broj telefona sa kojeg je načinjena narudžbina i za rane jutarnje časove zakažu dva poziva za buđenje preko telefonskog servisa, da bi se osvetili, otkrio je dostavljač, i dodao da u nekim drugim dostavljačkim službama upražnjavaju i mnogo gore trikove za osvetu.

- U nekim od fast fud lokala u kojima sam ranije radio, imali su običaj i da pljunu na hranu, pa čak i gore od toga - napisao je on.

- Smatram da nije u redu raditi to sa nečijom hranom, bez obzira na to kako se ta osoba ponela prema vama. Ali, ako ne uradim ništa, ostaću ljut cele noći. Možda bi trebalo da nađem drugi posao...

Neki od korisnika društvene mreže kritikovali su dostavljača, tvrdeći da je njihovo ponašanje detinjasto i podsećajući da bakšiš nije obavezan, već je samo stvar ljubaznosti.

Drugi, su, ipak, ocenili da je njihov bezazleni način osvete sasvim opravdan, kao i da je reč o odličnoj ideji.

(Srbija danas)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading