srpski pasoš
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Srbin koji je pre šest godina još kao student otišao za Singapur, a onda se Singapurkom i oženio požalio se na jedan "problem" koji ima a koji ga već neko vreme muči.

Kako je u svojoj anonimnoj objavi na Reditu napisao, nakon više od dve godine braka sa strankinjom konačno ima pravo da zatraži državljanstvo Singapura, međutim to će značiti gubitak srpskog - što njemu, kako je napisao, predstavlja neku vrstu "pljuvanja po precima". Zbog ovog osećaja potražio je savete od svog naroda kako dalje da postupi.

"U velikoj sam dilemi oko odricanja srpskog državljanstva. Pošto mi se bliže dve godine braka, imao sam diskusiju sa ženom da mi 'sponzoriše' državljanstvo. Uslov za državljanstvo je da sam dve plus godine imao stalan boravak u zemlji i dve plus godine godine braka.

E sad, to što mene muči je to što nije dozvoljeno dvojno državljanstvo, zbog čega bih morao da se odreknem Srpskog. Imam osećaj kao da gubim deo sebe i da pljujem po precima. Sad moje pitanje je kako to premostiti?" napisao je on.

"Bićeš Srbin i bez toga, ne brini"

Iako je on bio zabrinut daljim razvojem situacije, mnogi su se nasmejali njegovom problemu, smatrajući da je to "samo papir", a bilo je i onih koji su ga tešili da sutra dan može opet dobiti srpsko državljanstvo, ukoliko se preseli u Srbiju.

"Gospodine, to je samo papir. Koncept domovine prevazilazi administrativnu papirologiju, bićeš Srbin i bez toga", "Pa, brate, bolje je da si Srbin bez državljanstva koji živi u Singapuru a koliko-toliko pomaže Srbiji kroz donacije ili sl", "Nemoj da se brineš oko toga, moći ćeš uvek da ga stekneš kasnije, ukoliko želiš da se preseliš za stalno u Srbiju, u poznim godinama. Pasoš Singapura je najvredniji na svetu ja mislim, tako da, bez brige", pisali su mu oni.

"Ti si već završio sa svojom zemljom"

Kako je momak priznao da je služio i vojsku u Singapuru, i da je za šest godina van, Srbiju posetio samo jednom, bilo je i onih koji su mu iskreno priznali da im se čini da je on sa svojom zemljom završio.

"Ne znam kakva ti je to logika. Nećeš da pljuješ po precima i 'gubiš sebe' ali jedino što ti je sada ostalo je papir. Em te nema pola decenije, em si se oženio i preselio kod stranca. Em si služio tuđu vojsku, em si studirao i dobio njihov papir.

Ti si po svakoj meri već završio sa svojom zemljom. Ako hoćeš da doprineseš možeš i bez državljanstva - preko donacija i raznih drugih načina. Ako hoćeš da ne pljuješ po precima nemoj da ti deca odrastu a da ne znaju svoje korene" posavetovao ga je jedan reditor na kraju.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading