tito
Foto: Printscreen/Youtube/RTS Obrazovno-naučni program

Nada Budisavljević je bila rođena sestra Jovanke Broz, koja je veći deo svog života provela razdvojena od sestre. Naime, nakon što su im roditelji mladi umrli, Nada i njihova treća sestra Zora, uglavnom su živele u internatima, sirotištima i domovima.

Nada je diplomirala engleski i italijanski jezik i svetsku književnost, a radila je kod Tita kao bibliotekar.

Sa Jovankom i Titom živela je u Užičkoj 15 dugi niz godina i za to vreme nikad nije govorila o privatnom životu svoje sestre i zeta.

“Pod jedan, to su bile njihove tajne. Pod dva, to je tako bilo da se o stvarima koje se dešavaju u toj kući ne govori. Mislim da su postojale negde neke klauzule, neki ugovori, da ako se neko primi u službu kod Tita i Jovanke, o njihovom privatnom životu se ne govori. I potpisuje se takav ugovor. Ja nikad nisam potpisala takav ugovor, niti je to od mene traženo. Ali ja sam toliko bila dugo sa njima i toliko uz njih, da sam znala da se o tim stvarima ne priča”, rekla je Nada.

Međutim, u knjizi objavljenoj 2015. godine, pod naslovom “Nada Budisavljević: Moja sestra Jovanka Broz”, ona je ipak otkrila neke veoma važne činjenice iz života Maršala i njegove supruge.

Nakon što nas je, posle rata, Jovanka pronašla u dva sirotišta, Zora i ja smo došle u Beograd i živele u jednoj sobi u Užičkoj 16.

Mi smo znale da Jovanka radi kod Tita i to nam je bila velika čast. Ali mi nismo znale da između njih bilo šta postoji. Niti nam je ikada pričala o tome. Nije nam pričala da li je imala nekog drugog momka. Ona je to čuvala za sebe. Bila je lepotica, ali nikad se nije razmetala ni sobom niti svojom lepotom. Ni na kraj pameti joj nije bilo da priča da joj se neko udvara ili tome slično.

Ona je Zori i meni jednog dana, 1952. godine, saopštila da će se udati za Tita. Nas dve smo zanemele na isti način na koji smo zanemele kad nam je saopštila da nam je brat umro.

I ja sam uvek govorila da se ona udala za svoju ikonu. A za nas je on isto tako bio, ne živ čovek – nego pojam. I kad nam je to saopštila, nas dve ništa nismo rekle. Otišle smo u šetnju. Izašle smo od Topčiderske zvezde naniže. Te njene reči Zora i ja smo shvatile kao da ćemo sada opet morati da se vratimo u dom. Zacenile smo se od plača.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading