Čobanin
Foto: Alo/Foto: Youtube/Printscreen

Čuvanje ovaca nije nimalo lak posao, ali je čestit i pošten. Njega ne može svako da obavlja.

Za čuvanje ovaca morate biti odgovorni, strpljivi i posvećeni. Koliko je čuvanje ovaca težak posao svedoči ispovest Selvana Melvudina Bude, čobanina iz Bosne, koji se zbog ovaca tri puta razvodio.

Selvan svoj hleb kao čobanin zarađuje na livadama planine Vlašić, u mestu Mudrike, unutar BiH, a njegova životna priča najbolje ilustruje sa kakvim se životnim izazovima susreću ovi gorštaci iz prirode. Selvan je u kameru Srećka Stipovića otkrio detalje svog posla, kako živi, koliko voli ovce, ali i kako je to biti čoban.

- Ja sam Selvan Melvudin, zvani Buda. Imam ovde oko 180 ovaca. Muzem, hvala Bogu, muzemo ja i gazda. Gazdom sam zadovoljan, a vala i on sa mnom. Ove godine biće sir skuplji, ima ga, al' biće duplo skuplji. Biće do 20 maraka. Ovaj naš kantun, samo sam ja na ovom platou čoban. Ne bih menjao za posao u firmi, da mi neko da da radim u firmi, nisam spreman za firmu, ja sam samo za ovaj posao. Znam ovaj posao, radim ga od četvrtog razreda. Zadovoljan sam i sa gazdom, i sa platom, i sa gazdinom familijom - otkriva Budo.

Na pitanje zašto danas ima sve manje čobana kaže da ljudi neće da rade to, već da svi beže u kancelarije, te i da se ne bi menjao ni sa predsednikom BiH.

- Neće ljudi. Šta ja znam. Misle imaju neke druge poslove. Ako si naučio ovaj posao, taj ti je posao. Toliko godina radim, od četvrtog razreda, imao sam svoje ovce pre onog rata, svi znaju to. Ne bih se sa predsednikom menjao, volim ove ovde i eto. Sad kad bi mi kazali "Ajd' radi na pumpi ovde", ja ne bih - kaže Budo.

Gazdu hvali, iako mu je plata relativno mala, svega 800 maraka (oko 400 evra), a nema ni zdravstveno osiguranje. Ipak, ističe da mu gazda uvek izlazi u susret, koliko god novca da mu traži.

Ipak, ovakav način života, doneo mu je tri razvoda, što njega, kako je rekao ne tangira previše, jer više voli ovce i da bude čoban, nego da je ženjen.

- Nisam oženjen. Bio sam tri puta oženjen, al' sad nisam. Neće nijedna čobana. Svaka hoće gospodina čoveka, da ima auto, da ima ono. A ja nemam položeno, ni auta. Kažem gospođi "izvol'te" i ona ode. Kad bih birao između žena i ovaca, izabrao bih ovce. Volim ovce, i volim nahraniti, i volim na izložbu. Volim da mi je ovca dobra, da mi je gazda zadovoljan - rekao je on na kraju razgovora sa Srećkom Stipovićem.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading