kredit
Foto: Printscreen/Foto: printscreen/TikTok

Medi Aleksander-Grout iz Sautemptona, koja danas ima 40 godina, trošila je novac na skoro sve što nije mogla da priušti. Imala je samo 19 godina kada je počela preterano da troši na odeću, torbe, cipele, noćne izlaske itd., a sada je otkrila kako se izvukla iz teških dugova, piše The Sun.


Kasnije joj je dijagnostikovan ADHD i Maddi je shvatila da je trošenje novca postalo zavisnost. Naime, to joj je dalo dopaminski hit na koji se stalno vraćala. Situacija je postala toliko strašna da je počela da se krije od uterivača dugova i izbegava pozive prijatelja od kojih je pozajmila novac. Na kraju, njena situacija je izmakla kontroli i postala je beskućnica. Međutim, Madi je u jednom trenutku "pukla" i izmislila svoje "pravilo 50/40/10" koje joj je omogućilo da brzo vrati sve svoje dugove.
@madaboutmoneyofficial Hey im Maddy Alexander-Grout foubder of Mad About Money App, i was previusly in £40,000 of debt, when i was told by citizens advice that my only options was bankruptcy, i was like hell no! So i paid it all off using my own adapted methods, and i have just created a TikTok series on how i did it . Its $7.99 for 40 minutes of training, i wanted it to be affordable. Hope this helps a few people #debt #debtsupport #debthelp #debtjourneyuk #debtuk #madaboutmoney #debtseries #tiktokseries #fyp ♬ original sound - Mad About Money Official

 


„Stalno sam se kretala da izbegnem uterivače dugova. Došlo je do tačke kada sam postala beskućnik i morala sam da se vratim kod mame na šest meseci 2008. Nisam imala kontrolu nad svojim troškovima. Uzimala bih kredite od banaka da pokrijem moje račune i stanarinu. To je samo stvorilo još veći dug", rekla je ona. „Od svoje 19. godine 2002. do 2006. godine, kada sam napunila 22 godine, imala sam dug veći od 46.000 evra koji nisam znala da upravljam. Niko više nije hteo da mi iznajmi stan zbog loše kreditne sposobnosti, nisam imala gde da odem da izbegnem taj dug“, dodala je ona.


Došla do dna 2008.

"Bilo je trenutaka kada nisam mogla da priuštim hranu, pa bi pitala prijatelje ili bih bila gladna ceo dan. Bio je to zaista težak period u mom životu, a bila sam daleko od porodice, jer im nisam rekla o mojoj situaciji", priznala je.

Počela je da studira i radila je honorarno, ali je 2008. dostigla dno. Zatim se vratila majci i potražila stručnu pomoć. "Smislila sam pravilo 50/40/10, gde sam živela od 10 odsto plate, 40 odsto koristila za otplatu duga, a 50 odsto za stanarinu i komunalije”, otkrila je Medi i izračunala da bi tako mogla da otplati ceo dug u roku od pet godina. Osim toga, kad god bi dobila bonus na poslu, koristila ga je da vrati dug.
 


"Štedela sam koliko sam mogla od svoje plate. Prestala sam da izlazim u noćne izlaske, da kupujem skupu odeću ili da izlazim da jedem. Svaki dan, sedam puta nedeljno, odlazila sam u supermarket i kupovala samo hranu koja je bila na sniženju. Živela sam sa 17,30 evra nedeljno i počela sam da kupujem u samostalnim prodavnicama da pokrijem svoje osnovne potrebe“, rekla je Medi. 

Naučila je mnogo iz svog iskustva i sada daje finansijske savete ljudima na TikTok-u. Madi je takođe osnivač Mad About Monei, aplikacije koja podržava ljude gde god da se nalaze na njihovom novčanom putu, od duga do budžetiranja, preduzetništva, štednje, otplate duga i još mnogo toga.

"Jedna od najvažnijih lekcija koje sam naučila kroz ovo je da je veoma važno komunicirati. O svojoj situaciji treba da razgovarate sa ljudima oko sebe, a ne da se sami nosite sa njom", istakla je Medi.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading