ONI BOLJE OD NAS ZNAJU ŠTA NAM TREBA Google ima skrivenu listu podataka o vama, evo kako je možete videti
EPA/John G. Mabanglo

Gugl prikuplja mnogo informacija o svojim korisnicima, a veliki deo njih je, na sreću, vidljiv. Izveštaji navode da kompanija prati svaki naš korak u stvarnom životu i na mreži. On beleži stvari koje tražimo, šta gledamo, šta nam se sviđa, a šta ne.

Pored toga, Gugl pamti lokaciju, puteve kojima idemo i koliko dugo ostajemo na mestu.

Laka provera

Na sreću, vrlo je lako proveriti ove podatke i moguće ih je izbrisati, povratiti ili sprečiti buduće prikupljanje. Sve ove informacije se mogu naći na Google kontrolnoj tabli. Kontrolna tabla prikazuje sve podatke koje je kompanija prikupila: od lokacija, preko lozinki, do video snimaka koji nam se dopadaju, mesta stanovanja, posla, kontakata, knjiga koje smo pročitali i još mnogo toga.

Podaci su kategorisani po uslugama i možete ih izbrisati za svaku pojedinačno. Pored kontrolne table, postoji i lista profilisanja za oglašivače (da biste pristupili listi morate biti prijavljeni na svoj Google nalog). Ova detaljna lista, koja se takođe može pauzirati, prikuplja detalje o vašoj ličnosti, što olakšava procenu koje oglase da vam prikaže.

Kako obrisati podatke

Dve stvari koje najviše zabrinjavaju korisnike su snimanje aktivnosti na Internetu i telefonu, kao i praćenje lokacije u realnom vremenu.

Kako izbrisati istoriju lokacija na nalogu

1. Prijavite se na svoj Google nalog i izaberite „Podaci i privatnost“ iz menija za navigaciju;

2. Zatim pronađite „Podešavanja istorije“ i izaberite „Istorija lokacija“;

3. Na dnu ćete pronaći opciju „Upravljanje istorijom“;

4. Kada izaberete opciju, otvoriće se mapa istorije lokacija. U donjem desnom uglu možete pronaći ikonu kante za smeće. Kliknite na njega, prihvatite uslove korišćenja i izaberite „izbriši istoriju lokacija“.

Kako izbrisati aktivnosti na internet i telefonsku aktivnost

1. Prijavite se na svoj Google nalog i izaberite „Podaci i privatnost“ iz menija za navigaciju;

2. Pronađite „Podešavanja istorije“ U tom odeljku postoji nekoliko opcija;

3. Izaberite – Moje aktivnosti. U aktivnostima možete videti sve vaše pretrage na Google pretraživaču, IouTube video zapise koje ste gledali, kao i aktivnosti aplikacija na vašem telefonu;

4. Možete da izbrišete ove podatke tako što ćete izabrati „Izbriši aktivnost” iz menija sa leve strane, zatim „Uvek”, pa ponovo „Izbriši”. To je to, izbrisali ste sve sačuvane aktivnosti koje Google ima o vama.

U okviru podešavanja možete i da sprečite Gugl da ubuduće prikuplja podatke o vama tako što ćete pauzirati prikupljanje podataka.

Kako sprečiti prikupljanje podataka

Kao deo podešavanja, možete da sprečite Google da prikuplja podatke o vama u budućnosti tako što ćete pauzirati prikupljanje podataka.

1. Kao i sa prethodna dva uputstva, prijavite se na svoj Google nalog i izaberite „Podaci i privatnost“ iz menija za navigaciju.

2. U posebnom odeljku „Podešavanja istorije“ možete izabrati jednu od opcija i pauzirati kolekciju. Čak i ako isključite istoriju lokacija, to ne znači da Google više ne zna gde se nalazite.

Nedavni izveštaji pokazuju da Google može da prati vašu lokaciju bez obzira da li je uključena ili ne. Ovu vrstu podataka kompanija prikuplja koristeći Vi-Fi mrežu i druge bežične uređaje u vašoj blizini. Kada je reč o istoriji pretrage i aktivnosti na nebu, moguće je potpuno zaustaviti bilo kakvo buduće prikupljanje podataka.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading