SPAVAJU NA NAJLUĐIM MESTIMA Da li je mačkama zaista potreban krevet
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ako postoji nešto što mačke vole da rade, to je spavanje, piše Minja cat. Dok se mi osećamo super odmorno nakon spavanja od 8 sati u toku dana, većina mačaka može da provede u lenčarenju čak 18 sati! Kada to saberete, to otprilike znači da prespavaju preko 2/3 njihovog života...

To je zato što mačke, kao grabljivice i životinje koje mogu biti plen, moraju biti spremne da potroše velike količine energije da love svoj obrok ili pobegnu od nečega što ih lovi. To je takođe razlog zašto mačke spavaju na skrovištima do kojih je teško doći. Dakle, kao što možete zamisliti, ako planirate da spavate sve to vreme, sigurno biste želeli krevet u kome ćete to moći.

Iako mogu pronaći bilo kakvo mesto za spavanje kada su u kući ili na otvorenom, mogu imati velike koristi od toga što imaju mekan i udoban krevet za ličnu upotrebu. Dakle, ne bi bilo tačno reći da je mački potreban krevet, ali to je definitivno nešto što će ona ceniti.

Kao što je pomenuto, mačkama "nije potrebno" da spavaju u krevetu. Ako ste vlasnik mačke, verovatno ste videli svoju mačku kako spava na nekim od najluđih mesta, bilo ispod vaše sofe, u kartonskoj kutiji, na vašoj kancelarijskoj stolici ili na drvetu.

Ipak, iako ne moraju da spavaju u krevetu, mačke mogu imati velike koristi od toga. Ne samo da im davanje kreveta pomaže da se nađu na određenom mestu za spavanje, već im takođe pomaže da se nađu u rutini „kada“ spavati. Mačji kreveti su takođe idealni za dugodlake mačke koje mnogo linjaju.

Takođe, mačji kreveti čine ih opuštenijim i smirenijim, smanjujući šanse da se stresno ponašanje dogodi zbog nemedicinskih okolnosti. Čvrsti raspored spavanja pomaže im u borbi protiv anksioznosti, alergija, astme i depresije, a krevet im daje ukupan osećaj sigurnosti.

Ako imate kućne mačke koje su većinu svog života provele spavajući gde god žele, možda će biti teško da ih ubedite da svake noći dođu na određeno mesto da spavaju. Zbog toga je idealno naučiti mlade mačke i starije mačiće da koriste krevet jer je veća verovatnoća da će ga koristiti nego starije mačke i takođe će brže početi da ga koriste.

Dobra vest je da svaka nada nije izgubljena kada je u pitanju vaša odrasla mačka. U svakom slučaju, svaka mačka će postupiti – baš onako kako ona želi…

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading