Shutterstock
Foto: Stock/Foto: Shutterstock

Izgradnja Zabranjenog grada započeta je 1406. godine. Bilo je potrebno 14 godina i oko 200.000 radnika da bi se kompleks završio. Zabranjeni grad, koji je tokom pet vekova bio sedište 24 vladara, 14 iz dinastije Ming i 10 iz dinastije Ćing, prestao je da bude politički centar Kine 1912. godine, kada je poslednji kineski car Pu Ji abdicirao. On je okružen brojnim raskošnim carskim vrtovima i hramovima, uključujući park Džongšan od 22 hektara, žrtveni hram carskih predaka, Bejhaj park od 69 hektara i park Đingšan od 23 hektara.

Zabranjeni grad je bio bivša kineska carska palata i zimska rezidencija cara Kine od dinastije Ming (od cara Jongli) do kraja dinastije Ćing, između 1420. i 1924. godine. Grad je služio kao dom kineskih careva i njihovih domaćinstava i bio je ceremonijalni i politički centar kineske vlade više od 500 godina. Od 1925. godine, Zabranjeni grad je pod nadzorom Muzeja palate, čija je obimna zbirka umetničkih dela i artefakata izgrađena na osnovu carskih kolekcija dinastija Ming i Ćing. Zabranjeni grad je 1987. godine proglašen za lokalitet svetske baštine.

Kompleks se sastoji od 890 zgrada koje pokrivaju 720.000 kvadratnih metara.

Sama carska palata predstavlja primer raskoši rezidencija kineskog cara i tradicionalne kineske dvorske arhitekture, i uticala je na kulturni i arhitektonski razvoj u istočnoj Aziji i drugde. Uvršten je na Uneskovu listu kao najveća zbirka očuvanih drevnih drvenih konstrukcija na svetu.

Zabranjeni grad je prestao da bude politički centar Kine 1912. abdikacijom Pu Jija, poslednjeg cara Kine. Prema sporazumu s novom vladom Republike Kine, Pu Ji je ostao u Unutrašnjem dvoru, dok je Spoljni sud bio predat u javnu upotrebu, sve dok nije iseljen nakon državnog udara 1924. godine. Muzej palate je tada osnovan u Zabranjenom gradu 1925. godine. Godine 1933, japanska invazija na Kinu je primorala evakuaciju nacionalnog blaga iz Zabranjenog grada. Deo kolekcije je vraćen na kraju Drugog svetskog rata, ali je drugi deo evakuisan na Tajvan 1948. po naređenju Čang Kaj Šeka, čiji je Kuomintang gubio Kineski građanski rat. Ova relativno mala, ali kvalitetna zbirka čuvana je u skladištu do 1965. godine, kada je ponovo postala javna, kao jezgro Muzeja Nacionalne palate u Tajpeju.

Nakon uspostavljanja Narodne Republike Kine 1949. godine, Zabranjenom gradu je pričinjena izvesna šteta, jer je zemlja bila zahvaćena revolucionarnim žarom. Tokom Kulturne revolucije, međutim, dalje uništavanje je sprečeno kada je premijer Džou Enlaj poslao vojni bataljon da čuva grad.

Od 2012. godine, Zabranjeni grad je u proseku posetilo 14 miliona posetilaca godišnje, a primio je više od 19 miliona posetilaca u 2022. Tržišna vrednost Zabranjenog grada procenjena je na 70 milijardi američkih dolara, što ga čini i najvrednijom palatom na svetu i najvrednijim komadom nekretnine bilo gde na planeti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading