TREBA VAM SAMO SVEĆA Stručnjak otkrio kako razlikovati pravi med od lažnog
Foto: Printscreen/Foto: RINA

Šef katedre za biologiju na Fakultetu veterinarske medicine u Beogradu prof. Zoran Stanimirović otkrio je za RTS na šta bi trebalo da obratite pažnju kad kupujete med.  Pre svega, pogledajte cenu, savetuje profesor Stanimirović.

– Kad date 500 dinara za teglu meda, trebalo bi da znate da to nije med. Realna cena meda danas bi trebalo da bude oko 1.000 ili 1.200 dinara – kaže on.

Ali, ima i prodavaca koji podignu cenu "lažnog meda" samo da bi ubedili kupce da je reč o pravom pčelinjem proizvodu.

Šta treba da znamo kada kupujemo med

– Bagremov med se razlikuje od drugih jer je svetliji, sa 20 odsto vode u sebi i sa 20 odsto polena. Zelenkastožućkaste je boje kada gledate u odnosu na svetlo. Kada okrenete teglu, lagano proveravajte gustinu. Bagremov med je tečniji od lipovog meda – objašnjava prof. Stanimirović.

Trebalo bi, takođe, pratiti i kako "ide" mehur. Kod lipovog meda mehur „ide“ sporije, dok se kod pravog bagremovog meda formira srebrnkast krug.

– Kada otvorimo teglu, "nit" meda koji curi ne sme da se prekida. Ako se prekida, to već ukazuje na problem – kaže on.

Test koji može da otkrije da li je med pravi ili ne vrlo je jednostavan: zahvatite med kašikom, pa je spustite u čašu vode. Pravi med se teško skida sa kašike i taloži se na dnu čaše. Za razliku od njega, falsifikat će se brzo i lako rastvoriti.

Plamen sveće i kašičica meda

Postoji još jedan način da otkrijete da li je med koji ste kupili pravi ili lažni.

– Ako lagano naspemo med u kašičicu i zagrevamo je na plamenu sveće med će proključati, ali neće se karamelizovati, niti će mirisati na šerbet. Ukoliko se to desi, znači da je dodat šećer – objašnjava prof. Stanimirović.

Prema njegovim rečima, bitna karakteristika meda je kristalizacija. Ali, i tu bi trebalo da budemo oprezni; pravi med će se kristalizovati u celoj tegli, a lažni samo po dnu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading