Odmor na selu
Foto: Promo/Autor Predrag Vučković

Udaljeni od gradske vreve i turističke industrije, ova ruralna područja nude mir, autentičnost i susret sa prirodom.

Srbija je poznata po svojoj gostoljubivosti i toplini domaćina, koji će vam rado pružiti dobrodošlicu i omogućiti da iskusite čari seoskog života. U Vojvodini, salaši dominiraju pejzažem i pružaju vam priliku da uživate u obilnoj trpezi i ljubavi prema konjima. U Šumadiji i Pomoravlju, negovana imanja i tradicionalne kuće oduševljavaju posetioce. U vinskim krajevima, seoska domaćinstva i podrumi vina prepliću se i pružaju vam mogućnost da istražite vinske staze. Na planinama Zapadne Srbije možete se odmarati u toplim brvnarama i vajatima, dok su staroplaninske kuće s verandama posebno atraktivne u Istočnoj Srbiji. Bez obzira na destinaciju, svuda ćete se probuditi uz zvuke prirode, uživati u ukusnoj domaćoj hrani, upoznati se sa seoskim običajima i tradicijom, otkriti skrovita mesta i upoznati divne ljude. Dobrodošli u šarena sela Srbije!

Vojvodina nudi jedinstven spoj istorije, gastronomije i porodične tradicije. Ova regija je ušuškana u mirnoj ravnici na severu Srbije i već decenijama privlači turiste u potrazi za autentičnim seoskim doživljajem. Boravak u vojvođanskim selima omogućiće vam da se opustite i zaboravite na svakodnevni stres. Prostrana polja pšenice, kukuruza i suncokreta povezaće vas sa prirodom, dok ćete u seoskim domaćinstvima imati priliku da se upoznate sa domaćim životinjama i svakodnevnim životom na selu. Gostoprimstvo domaćina stvoriće osećaj kao da ste kod kuće. Osim uživanja u seoskim domaćinstvima, možete istražiti i okolna prirodna bogatstva i kulturno-istorijske znamenitosti.

Nacionalni park Fruška gora je nezaobilazno izletište u Vojvodini. Prošetajte kroz guste šume i uživajte u netaknutoj prirodi. Park je dom za preko 1.500 biljnih vrsta i oko 50 manastira koji datiraju još iz srednjeg veka. Posetite manastirski kompleks na Fruškoj gori i otkrijte duhovnu i kulturnu baštinu ovog područja. Takođe, Fruška gora je poznata po svojim vinogradima i vinarijama, pa ne propustite priliku da degustirate vrhunska vina koja se proizvode u ovom regionu.

Odmor na selu

autor Đorđe Petrović

 

 

Zapadna Srbija obuhvata planine Tara, Zlatibor, Mokra Gora i Užice. Ova područja su idealna za one koji žele da se opuste u prirodi i uživaju u aktivnostima na otvorenom. Tara je poznata po svojim šumama, jezerima i planinskim vrhovima. Možete se prošetati kroz Nacionalni park Tara i diviti se prelepim pejzažima, posetiti manastir Rača koji se nalazi u blizini, ili uživati u vožnji brodom na jezeru Perućac. Zlatibor je popularna planinska destinacija koja privlači turiste tokom cele godine. Ovde možete uživati u šetnjama, planinarenju, vožnji bicikla, ali i u zimskim sportovima ukoliko posetite Zlatibor tokom zimske sezone.

Mokra Gora je poznata po svom jedinstvenom turističkom kompleksu "Drvengrad" koji je osmislio poznati reditelj Emir Kusturica. Ovaj autentični kompleks kombinuje etno-arhitekturu, umetnost i prirodu, pružajući posetiocima jedinstveno iskustvo. Užice je grad bogate istorije i kulture, sa brojnim muzejima, spomenicima i tradicionalnim manifestacijama. Posetite Užice i istražite njegove znamenitosti, kao što su Stari grad, Spomenik palim borcima i Muzej na otvorenom "Staro selo".

Odmor na selu

autor Oksana Skendžić

 

 

Centralna Srbija je oblast koja obuhvata gradove Kragujevac, Niš, Ćupriju i druge. Ovde ćete naći raznovrsne seoske destinacije koje nude autentičan doživljaj seoskog života. Posetite etno-selo Moravski konaci kod Knića i otkrijte tradicionalne srpske kuće, gastronomiju i običaje. U okolini Kragujevca možete posetiti Topolu, poznatu po vinogradima i Oplenačkom vinogorju, gde se nalazi i mauzolej kralja Petra Prvog Karađorđevića. Niš je grad sa bogatom istorijom i jedan od najstarijih gradova u Srbiji. Ovde možete posetiti Tvrđavu Niš, Ćele-kulu, kao i Memorijalni kompleks "Crveni krst".

Odmor na selu

autor Oksana Skendžić

 

 

Istočna Srbija obuhvata regione kao što su Timočka krajina, Negotinska krajina i Homolje. Timočka krajina je poznata po prelepim planinama kao što su Stara planina i Rtanj. Stara planina je omiljena destinacija za ljubitelje prirode, planinarenje i skijanje tokom zimske sezone. Rtanj je planina sa karakterističnim vrhom u obliku piramide, koja privlači pažnju mnogih turista. Negotinska krajina je poznata po svom vinu, a ovde se nalazi i arheološki lokalitet Viminacijum, jedan od najvažnijih rimskih gradova u Srbiji. Homolje je regija koja je poznata po svojim kanjonima, pećinama i prirodnim lepotama. Posetite Đavolju varoš, prirodni fenomen sa jedinstvenim kamenim oblicima, ili pećinu Rajkovačku pećinu i istražite njenu speleološku lepotu.

Bez obzira na to koju destinaciju odaberete u Srbiji za odmor na selu, jedno je sigurno - očekuje vas iskustvo koje će probuditi sva vaša čula. Udaljeni od gradske vreve i turističke industrije, ruralna područja Srbije pružaju mir, autentičnost i susret sa prirodom. Svaki region ima svoje specifičnosti i bogatstva koja čekaju da budu otkrivena.

Od Vojvodine sa svojim salašima i šarmom vojvođanskog gostoprimstva, do Zapadne Srbije sa svojim planinama i netaknutom prirodom, pa sve do Centralne i Istočne Srbije sa svojim seoskim imanjima, vinogradima, tradicijom i kulturnom baštinom - svaki deo zemlje nudi svoju jedinstvenu perspektivu odmora na selu.

Dok se budite uz zvuke prirode, uživate u ukusnoj domaćoj hrani, istražujete skrovita mesta i upoznajete ljude koji sa ponosom čuvaju tradiciju, osetićete da ste deo te zajednice. Odmor na selu u Srbiji ne samo da će vam pružiti priliku za opuštanje i beg od svakodnevnog stresa, već će vam takođe omogućiti da se povežete sa prirodom, običajima i autentičnim životom.

Zato, dobrodošli u šarena sela Srbije, gde se vreme usporava, a srdačnost domaćina vas obasipa. Ovde ćete pronaći mesto gde se seoski mir prepliće sa bogatom kulturom i prirodnim lepotama, stvarajući savršenu ravnotežu za vaš nezaboravan odmor na selu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading