soda bikarbona
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ima veoma široku primenu u domaćinstvu. Soda bikarbona je jedna od najosnovnijih namirnica u ostavi. Može se koristiti za kvašenje pečenih proizvoda kao što su kolačići i hleb, i efikasan je i ekološki čistač.

Da li ističe rok trajanja?

Tehnički, rok sode bikarbone ne ističe. Iako se kontejneri često štampaju sa datumom prodaje ili upotrebe, ovo je osnovna procena kada bi soda bikarbona mogla početi da gubi svoju efikasnost.

Opšte pravilo je: kada se pravilno skladišti, soda bikarbona će trajati dve do tri godine zatvorena u originalnom kontejneru.

Kada se otvori, čuva se najmanje šest meseci. Iako se soda bikarbona nikada ne „pokvari“ na način da bi vas razbolela, u nekom trenutku će prestati da funkcioniše kako bi trebalo, stvarajući lošije pecivo.

Dodajte otprilike 1/2 kašičice sode bikarbone u malu posudu. Dodajte oko 1/2 kašičice belog sirćeta ili svežeg limunovog soka u činiju i gledajte. Kiselina i baza treba da reaguju odmah, baš kao u klasičnom eksperimentu sa vulkanom u osnovnoj školi.

Ako smesa agresivno peni stvarajući mehuriće, onda je soda bikarbona u dobrom stanju. Ako jedva šišti ili uopšte ne šišti, bacite je. Prošao je svoj vrhunac. Pošto je test tako brz i lak i koristi tako malu količinu sirćeta i sode, redovno testirajte sodu bikarbonu kako biste osigurali uspeh pečenja svaki put.

Komentari (0)

Loading