Shutterstock
Foto: Stock/Foto: Shutterstock

Kalton Hil je sedište škotske vlade, čije je sedište u kući Svetog Andreja, na strmoj južnoj padini brda. Zgrada škotskog parlamenta i druge istaknute građevine kao što je Holirud palata leže blizu podnožja brda. Kalton Hil je takođe lokacija nekoliko spomenika i zgrada: Nacionalnog spomenika, spomenika Nelsonu, spomenika Dugaldu Stjuartu, stare Kraljevske srednje škole, kao i Gradske opservatorije.

Stručnjaci smatraju da je u pradavnim vremenima na brdu Kalton postojao ogromni kamenolom, što dokazuju pronađeni drevni alati za obradu kamena. Svojom poveljom iz 1456. godine kralj Džejms Drugi je dodelio zajednici Edinburga dolinu i nizinu između Kalton Hila i Grinsajda za izvođenje turnira i sportskih takmičenja, ali i za uvežbavanje vojske. Ovo je bio deo njegove politike vojne spremnosti koja je donela Zakon iz 1457. koji je zabranio golf i fudbal i naložio vežbanje streljaštva svake nedelje. Ovaj prirodni amfiteatar je takođe korišćen za pozorište na otvorenom i izvođene su rane škotske pozorišne predstave.  U maju 1518. godine karmelićanski kaluđeri su na brdu podigli mali manastir. On je napušten nakon škotske reformacije 1560. godine, pa je Manastir Kalton Hil zbog toga stajao prazan pre pretvaranja 1591. u bolnicu za gubavce, koju je osnovao Džon Robertson, gradski trgovac. Toliko su strogi bili propisi da bi bekstvo, ili čak otvaranje kapije bolnice između zalaska i izlaska sunca, podrazumevalo smrtnu kaznu izvršenu na vešalima podignutim na kapiji.

Tokom nekoliko godina, dok je Kraljevska srednja škola bila namenjena za mesto buduće škotske skupštine, a potom i kao potencijalno mesto za škotski parlament, Kalton Hil je bio mesto stalnog okupljanja škotskih nacionalista i pobornika nezavisnosti.

Danas, iako predstavlja turističku atrakciju, Kalton Hil je bio u fokusu velikog interesovanja policije. Kontroverze su se vrtele oko popularnosti ove oblasti kao mesta javnog seksa i prostitucije među muškarcima, kao i zbog zloupotrebe droga i alkohola. Gradske vlasti Edinburga od 2008. godine istakle su obaveštenja stranim turistima u kome ih savetuju da tokom noći ne kampuju na Kalton Hilu jer to, iako nije zakonski kažnjivo, može da bude opasno.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading