“DOŠLA MU ŽUTA MINUTA” Znate li zašto izraz za gubljenje živaca nije neke druge boje?
Foto: Shutterstock

Ta žuta minuta obično može vrlo negativno da se odrazi na nečiju sudbinu, ali pravo pitanje je zašto je taj momenat oduška negativnim nagonima u čoveku nazvan po žutoj boji.

Po čemu je žuta boja upravo boja besa, ispuštene kontrole, agresije? Iako nismo sasvim sigurni kada je nastao ovaj izraz, pokušaćemo da nađemo odgovor na ovo pitanje.

Kada pomislimo na žutu, na pameti su nam neke prijatnije misli, na primer boja sunca, boja zlata, možda boja maslačaka, banana ili limuna. Međutim, psihologija kaže da se žuta boja smatra psihološki najstimulativnijom i da je često (čak i u različitim jezicima) simbol ljubomore, kukavičluka i prevare.

Poznate su nam i druge negativne konotacije žute boje, npr. žuta groznica, žuta kuća (ludnica) i slično. Žuta je, što potvrđuje i rečnik SANU, boja raspadanja, onoga što je dugo stajalo, pa kopni od starosti, prljavštine.

Kažemo često da je nešto požutelo od starosti ili za nekoga da je požuteo od bolesti ili iscrpljenosti. Ne treba zaboraviti ni opaku bolest žuticu, ni boju žuči.

Za žutu boju vezane su još neke negativne konotacije, na primer žuta štampa, žuti karton u fudbalu, a Vukov rečnik beleži i izraz žut posao, za posao koji je loš. U rečnicima pronalazimo i izraze negativne konotacije "klati se kao žuti mrav" i "imati žuto oko nosa", za nekoga ko je mlad, neiskusan, odnosno žutokljunac, piše presserbia.rs.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading