NIKAD NE VADIM PUNJAČ IZ UTIČNICE Precizno imereno koliko ćete skupo platiti ovu naviku
Foto: Shutterstock

Sigurno je svako od nas bar jednom razmišljao da li da izvadi punjač iz utičnice. Na kraju krajeva, ponekad je tako nezgodno. I svake noći morate ponovo da punite telefon, tablet ili laptop. Postoje tri glavne tačke u korist isključivanja punjača.


1. Opasno je ostaviti punjenje u utičnici

Mnogi tvrde da je striktno zabranjeno ostavljanje punjača u utičnici. Navodno, usled udara struje može da eksplodira i izazove požar. U stvari, visokokvalitetni punjač je dizajniran i montiran na takav način da isključuje sve moguće napone i prenapone. Opremljen je dobrim osiguračima i nekako ne može da eksplodira. Međutim, ne zaboravite da trenutno postoji ogroman broj jeftinih kineskih kolega.

Cena takvih punjača je mnogo niža, ali kvalitet materijala od kojih su napravljeni ostavlja mnogo želja. Uradite mali eksperiment. Uključite punjač u utičnicu i ostavite ga 15-20 minuta. Vidi, i postalo je vruće. Ako je to slučaj, onda je vaš punjač neispravan ili napravljen od materijala lošeg kvaliteta. Bolje je isključiti takvo punjenje iz mreže. Pored toga, tokom grmljavine, takođe je bolje isključiti punjač. Međutim, sa istom verovatnoćom, grom može da udari i u uključen televizor, frižider ili veš mašinu.

2. Punjač troši mnogo energije

Nedavno su inženjeri poznatog kompjuterskog portala odlučili da sprovedu neobičan eksperiment kako bi otkrili da li punjači koji nisu priključeni zaista troše mnogo struje i mogu dovesti do ozbiljnih računa za struju.


3. Isključen punjač radi brže

U savremenim punjačima životni vek je od 50 do 100 hiljada sati, što je otprilike 6 i 11 godina. Ali ovo uprkos činjenici da ćete stalno puniti njihov telefon. prilično dug period zapravo. I ovaj resurs nekako ne zavisi od toga da li je punjenje stalno povezano na mrežu ili ga periodično izvlačite. Osim toga, naprotiv, stalno povezivanje i isključivanje punjača iz mreže dovodi do značajnih promena u načinu rada, što zaista može skratiti vek trajanja uređaja.


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading