GLAD NEMA OČI Studen pojeo bananu vrednu 120.000 dolara, od eksponata ostala samo kora
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Južnokorejski student umetnosti pojeo je bananu koja je bila središnji deo umetničkog dela od 120.000 dolara i opisao je kao čin pobune.

No Huin-su je izabrao i pojeo zrelo voće zalepljeno za zid na izložbi umetnika Mauricija Katelana u Muzeju umetnosti Leeum u Seulu.

Komad pod nazivom Komičar jedno je od Katelan najgrafičnijih umetničkih dela i prodat je za šest cifara kada se prvi put pojavio u Majami Biču 2019.

U početku je No rekao osoblju galerije da je preskočio doručak i da je gladan. Ali kasnije je za KBS, lokalni medij, objasnio da je delovao po svom uverenju da je Katelan rad pobuna protiv određene vlade. „Moglo bi doći do još jedne pobune protiv nepravde“, rekao je Huin-su.

No je stavio praznu koru od banane iza lepljive trake, a muzejsko osoblje je kasnije zamenilo svežom bananom. Katelan je rekao da ne vidi "nema problema" u postupcima učenika. Svaki put kada je putovao, Katelan je uzeo bananu sa sobom da visi u svojoj hotelskoj sobi kako bi pronašao inspiraciju.

Napravio je nekoliko modela: prvo u smoli, zatim u bronzi i u farbanoj bronzi, da bi se konačno vratio na početnu ideju prave banane. Komičar je imao tri mušterije, koje su kupile ideju, a ne predmet, jer banane brzo trunu. Katelan je takođe poznat po tome što je toalet u Gugenhajm muzeju u Njujorku zamenio potpuno funkcionalnim zlatnim 2016. godine. Umetničko delo je nazvao Amerika.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading