NA KUBI PRVI PUT BEZ PRVOMAJSKE PARADE Dolazile stotine hiljade ljudi, a danas prazne ulice, razlog je tužan
EPA/Ernesto Mastrascusa

Komunistička vlada Kube otkazala je tradicionalnu prvomajsku paradu na Trgu revolucije u Havani zbog nestašice goriva. Ovo je prvi put od Kubanske revolucije, koja je 1959. godine na vlast dovela komuniste pod vođstvom Fidela Kastra, da je prvomajska parada otkazana iz ekonomskih razloga. Dva puta, 2020. i 2021. godine, nije održan zbog pandemije korona virusa.

Svake godine na Međunarodni praznik rada u Havanu stotine hiljada ljudi sa celog ostrva stižu autobusima da učestvuju u prvomajskoj paradi. Ali poslednjih nedelja došlo je do akutne nestašice goriva: na benzinskim pumpama su se formirali dugi redovi, a vozači često čekaju danima.

Iako Kuba ima pristup sirovoj nafti nižeg kvaliteta, ostrvo nema postrojenja za preradu zbog američkih sankcija. Isporuke kvalitetnije sirove nafte iz Venecuele, najvećeg kubanskog snabdevača gorivom, pale su za oko 50 odsto tokom protekle decenije pošto je ukupna proizvodnja nafte u zemlji opala zbog korupcije, lošeg upravljanja i američkih sankcija. 

Red za gorivo na Kubi Iamil Lage/Afp Ali rat u Ukrajini uneo je novu dinamiku u igru. Gladan sirove nafte nakon sankcionisanja ruske nafte i gasa, Vašington je prošlog novembra dao zeleno svetlo kalifornijskoj kompaniji Ševron da uvozi venecuelansku naftu u SAD. Podsetimo, Trampova administracija je 2017. godine uvela sankcije Venecueli, koje su uključivale zabranu uvoza nafte u SAD.

Plata 150 dolara


Nedostatak goriva samo je dodatak svakodnevnim problemima sa kojima se Kubanci suočavaju. Prema španskim novinama El Pais, tipična mesečna plata je između 150 i 200 dolara, a litar ulja za kuvanje košta 30 dolara.

Nedavno je kubanski predsednik Migel Dijaz-Kanel rekao da Kuba dobija samo dve trećine potrebnog goriva, dodajući da dobavljači ne ispunjavaju ugovorne obaveze. AD Horhe Pinon, direktor programa za energiju i životnu sredinu za Latinsku Ameriku i Karibe na Univerzitetu Teksas u Ostinu, kaže da je ovo aluzija na Venecuelu.

Dve socijalističke zemlje imaju sporazum od 2000. godine: Kuba šalje lekare, nastavnike i, navodno, kontraobaveštajne agente u Venecuelu u zamenu za pošiljke sirove nafte. Taj sporazum se sada stavlja na probu.

– Venecuela je poslednje dve decenije gubila prihode jer tu naftu ne prodaje na međunarodnom tržištu. Mislim da su upravo došli do tačke u kojoj više ne mogu da snabdevaju Kubance naftom bez gotovine - rekao je Horhe Pinjon za Gardijan.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading