PREVIŠE SRPSKI Hrvati hoće da proteraju reč "zdravo" iz svog jezika
EPA

Reč "zdravo" posvađala je Hrvate, jer mnogi žele da je "proteraju" iz ove zemlje, tvrdeći da se Srbi tako pozdravljaju, dok su drugi protiv. To potvrđuju burne rasprave na društvenim mrežama, a „bitke“ oko ove reči počele su i u dijaspori.

– Rođaci iz Hrvatske su me upozoravali da ne koristim „zdravo“ jer tako govore Srbi. Više hrvatskog bi bilo "dobar dan", šta kažete? – pitanje je u Fejsbuk grupi koje je izazvalo mnogo reakcija.

Zapravo, počela je burna rasprava, da ne govorimo o težim rečima, o jednostavnom pozdravu i načinu njegove upotrebe, prenosi 24sata. Tako su jedni objašnjavali kako se u Hrvatskoj bez problema može koristiti "zdravo", a da se ne nazove Srbinom, komunistom ili hrvatomrzcem, dok drugi tvrde da ovaj pozdrav ne treba koristiti. Tako je neki Jovan objasnio zašto se ova reč ne sme koristiti.

- Nikad "zdravo", nikad. Kako se pozdravlja u Hrvatskoj? Zavisi sa kim razgovarate. Ako su sveštenici, časne sestre ili religiozni ljudi, onda „Hvaljen Isus i Marija“. Ljudima koje ne poznajem kažem "Dobro jutro, dobar dan i dobro veče", prijateljima "Bože, zdravo, hej ili gde si?" Jedina situacija u kojoj bih koristio "zdravo" kao pozdrav bila bi kada bih video Devicu Mariju. U tom slučaju je apsolutno prihvatljivo reći „zdravo” – napisao je on.

"Halo nestaje od 90-ih" Doktorka Slavica Dodig, autorka knjiga „Biblijski pejzaži“, „Leksikon biblijskih žena“ i „Leksikon biblijskih ljudi“, objavila je pre dve godine da od 90-ih postepeno nestaje pozdrav „zdravo“ i da je sramota. . Objasnila je i odakle dolazi reč "zdravo".

- "Zdravo", od rimskog pozdrava "salve", što znači "u zdravlju". U Starom Zavetu nalazimo pozdrave: „pozdrav i zdravlje“, „zdravlje i sreću“, a u Novom zavetu anđeo pozdravlja Mariju: „Zdravo, blagodatna“. Od 90-ih, pozdrav „zdravo“ postepeno nestaje, a to je šteta – napisao je dr. Slavica Dodig.

Evo šta hrvatski jezički portal kaže o reči „zdravo“: Definicija: - pozdrav pri susretu ili rastanku, među vršnjacima i prijateljima itd. koji jedni druge zovu „vi“; Frazeologija: – Zdravo Marijo uvodne reči katoličke molitve, up. Zdravo Marijo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading