POBUSANI ILI VASKRSNI PONEDELJAK Sutra je dan radosti i brisanje ženskih grehova
Foto: Shutterstock/Vojislav Lukovich

Danas je Vaskrsni ponedeljak, prvi dan posle Hristovog ustajanja iz groba. Danas, po narodnom verovanju i običaju, treba pobusati grobove umrlih srodnika busenjem sa zelenom travom, zbog čega ovaj dan nosi naziv i busani ponedeljak. Danas se brišu i ženski grehovi.

Vaskršnju radost i slavlje treba da osete i naši preci, veruje se u narodu, pa se prvog dana nakon uskršnjih praznika, kad prođe Svetla nedelja, u ponedeljak, obavezno izlazi na groblje. U nekim krajevima, ovaj dan se obeležava kao i zadušnice.

Naime, izlazi se na groblja, pale se sveće, uređuju grobovi i sveštenik vrši parastose i pomene za pokoj duša pokojnika. Farbana vaskršnja jaja iznose se na grob, a potom dele sirotinji. Od Uskrsa do Pobusanog ponedeljka ne pale se sveće za mrtve jer se veruje da su svi vaskrsli. 

Na Vaskrsni ponedeljak se nastavljaju gozbe i veselja, na kome se ugošćavaju rođaci, kumovi, komšije i prijatelji. To je vreme kada se okuplja rodbina i iz udaljenijih krajeva. U mnogim mestima se organizuju litije, uključujući i manastir Hilandar.

U Srbiji, uglavnom u vojvođanskim selima, na današnji dan se zadržao jedan zanimljiv običaj - polivanje devojaka vodom. To izgleda ovako: Mladi momci obilaze fijakerima ili karucama devojke u selu i sa sobom vode tamburaše ili sami sviraju, ali nose kanticu ili ćup pomoću kojeg će politi devojku.

Simbolično, polivanje vodom predstavlja spiranje pređašnjih devojačkih greha, a to takođe podseća i na to kako je Isus svojim apostolima oprao noge.

Zvanično nije deo crkvenog kanona i verskih običaja, ali je odavno odmoćen u narodu, pa nakon što prvi dan sećanja na Hristovo vaskrsenje ljudi provedu u krugu porodice, drugi dan odlaze da posete grobove svojih pokojnika. 

Ciklus praznika ne završava se trodnevnim praznovanjem Uskrsa, nego traje do Svete Trojice ili Duhova koje se slave pedeseti dan po Uskrsu, a pripada mu i Spasovdan, praznik Vaznesenja Gospodnjeg. Od Uskrsa do Duhova pozdravlja se tradicionalnim pozdravom "Hristos Vaskrse! Vaistinu Vaskrse!".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading