SLAVIMO VASKRS Ispoštujte 7 važnih običaja radi blagostanja cele porodice
Foto: Shutterstock

Uskrs se kod pravoslavnih vernika naziva i Vaskrs, a praznuje se tri dana. Vaskrs je pokretni praznik, koji najranije može biti 4. aprila, a najkasnije 8. maja, računato po novom, gregorijanskom kalendaru.

Ponoćnom Vaskršnjom liturgijom završavaju se dani žalosti i počinje praznik uskrsnuća.

Tako počinje nedelja, prvi dan Uskrsa. Pravoslavci u Srbiji se tog dana pozdravljaju rečima "Hristos vaskrse", a odgovara se sa "Vaistinu vaskrse".

Rano ujutru sa svih tornjeva pravoslavnih hramova, dugo, zvone sva zvona, i javljaju dolazak velikog praznika.

Za ovaj dan svako u porodici treba da dobije nešto novo od odeće i obuće. Za odlazak u crkvu i svečani ručak oblači se najlepša odeća.

"Na Vaskrs, pre svanuća žene su mesile uskršnji kolač, u koji se stavljaju po tri crvena jajeta. Ukućani su odlazili na jutrenje u crkvu, a potom su se pričešćivali.

Hrišćanskom obredu pričešća prethodilo je, a ponegde i danas sačuvano, narodno pričešće u prirodi - kod leske ili glogovog drveta. Pozdravljaju se sa "Hristos vaskrese", "Vaistinu vaskrese", objašnjava dr Vesna Marjanović, etnolog.

Posle strogog posta, prvo mrsno što se jede na Vaskrs je jaje, a tek onda druga hrana.

"Drugog dana praznika mladi bračni parovi su išli u čestitanje prvo kod svog kuma noseći posebno umešen kolač i bojena jaja, a potom i kod bliže rodbine", kaže etnolog.

U Mačvi ali i u drugim krajevima Srbije, drugog dana Vaskrsa u toku pre podneva porodice pohode svoje umrle i iznose hranu na groblje. Pored spomenika ostavljaju se bojena jaja.

"U Vojvodini se na Vaskršnji ponedeljak ide u polivanje devojaka – momci ulaze u kuće gde ima devojaka i polivaju ih vodom. Trećeg dana to čine devojke momcima", navodi dr Marjanović.

Običaji i verovanja

  • Žene nisu prale, tkale i radile druge teže ženske poslove.
  • Na Uskrs se ustaje rano, ali se na spavanje ne ide pre ponoći, jer ako legnete ranije, veruje se da ćete onda do narednog Uskrsa biti pospani i lenji.
  • Trebalo bi da se umijete hladnom vodom u koju su potopljeni dren, bosiljak i crveno uskršnje jaje.
  • Na ovaj dan svi ukućani i prijatelji se kucaju jajima uz vaskšnji pozdrav.
  • Običaj je i da se deca dodirnu crvenim jajetom da bi bila crvena i zdrava tokom cele godine.
  • Gosti koji dođu u kuću daruju se uskršnjim jajetom, koje je simbol obnavljanja prirode i života, i radosti kako za onog koji prima, tako i za onog koji daruje.
  • PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

    Komentari (0)

    Loading