SUTRA SU MLADENCI Čim ustanete pogledajte u nebo, a evo šta ne treba da se nađe na trpezi
Foto: Printscreen/instagram

Srpska pravoslavna crkva  proslaviće sutra Mladence, kao pomen na Svetih četrdeset mučenika sevastičkih postradalih za veru Hristovu 320. godine. Svi mučenici su bili mladići, pa je naš narod taj dan uzeo kao praznik na koji mladi supružnici/mladenci primaju goste u svoj dom, a oni im donose darove i tako im pomažu na početku bračnog života.

Praznik proslavljaju bračni parovi u prvoj godini braka, tako što u svoj dom primaju goste, koji donose poklone i na taj način pomažu mladencima na početku njihovog zajedničkog života. Smatra se da na Mladence moraju doći svi koji su bili na svadbenom veselju.

Mladenci su praznik koji obiluje brojnim običajima. Na ovaj dan žene ustaju rano i mese četrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenčići i koji simbolizuju dug, srećan i sladak život. Peku ih, premazuju medom, nude decu i sve koji pre podne dolaze u kuću. Na Mladence je dobro jesti med, kuvanu koprivu i zelje da bi se očistila krv.

Narodno verovanje

 

Kod naših starih, vlada verovanje da kakvo vreme bude sutra, takvo će biti celo proleće: pa ako bude sunčano, pred nama je lepo vreme i mnogo sunca, sve do leta, a ako pada kiša, duva vetar i vremenske prilike nisu dobre, pred nama je turbulentan period.

Zato "se valja" da čim ustanete, pogledate kroz prozor, i vidite kakvo je vreme napolju. Ukoliko se jako osmehnete i imate pozitivne misli, veruje se da mlada možda i uspe da rastera oblake. Zato, odmeh na lice i verujte da će sve biti dobro.

Mladenci uvek padaju uz Časni post, i zato svaka slava koja se priprema na ovaj dan mora da se posti radi zdravlja i napretka dece mladih supružnika.

Zbog svoje vere, ovi hrabri hrišćani su najpre bičevani, a zatim i bačeni u tamnicu. Ubrzo su izvedeni pred vojni sud, a zatim pogubljeni. Dvadeset drugi mart je posvećen njima i zbog venaca kojima su mučenici ovenčani ljubavlju Hristovom, pa se tako i na venčanjima u crkvi mladencima stavljaju venci. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading