NAJPOUZDANIJI I NAJKRAĆI TEST INTELIGENCIJE Odgovori na 3 pitanja otkrivaju da li ste genije
Foto: Shutterstock

Test kognitivne refleksije (CRT), poznat i kao najkraći test inteligencije na svetu, tvrdi da su potrebna samo tri pitanja da bi se utvrdilo da li ste genije. Ovaj jednostavan test je 2005. godine razvio psiholog sa Prinstona Šejn Frederik, a procenjuje vašu sposobnost da lagano i racionalno obrađujete informacije, umesto da donosite brze zaključke.

"Da biste uspeli u ovom testu kognitivne refleksije, morate da odvojite vreme za dobro razmislite pre nego što vas intuicija povuče da odgovorite", kažu na portalu "IFL Science".

Pre nego što odgovorite na tri pitanja, treba da znate da će vam se isprva učiniti veoma laka, ali nisu ni najmanje. Studija iz 2005. pokazala je da studenti koji pohađaju neke od najprestižnijih univerziteta -  Harvard i Jejl, nisu uspeli da tačno odgovore na sva tri ova pitanja - Samo 17 odsto je imalo savršen rezultat.

A evo koja su to pitanja:

1. Palica i lopta za bejzbol koštaju ukupno 1.10 dolara. Palica košta 1 dolar više od lopte. Koliko košta lopta?
2.Ako je 5 mašina potrebno 5 minuta da naprave 5 delova, koliko bi vremena trebalo 100 mašina da naprave 100 delova?
3.U jezeru su lokvanji. Svakog dana se njihova širina udvostruči. Ako za 48 dana prekriju celo jezero, koliko je lokvanjima potrebno da prekriju pola jezera?

Odgovori:

Većina ljudi na prvo pitanje će odgovoriti deset centi, na drugo pitanje sto minuta, a na treće pitanje 24 dana. Međutim, ti odgovori su netačni.

Tačni odgovori su:

1. Loptica košta pet centi.

Ako palica košta jedan dolar više od palice, lako je pretpostaviti da loptica košta deset centi. Međutim, to bi značilo da palica košta dolar i deset centi, s obzirom na to da košta jedan dolar više od loptice. Kako bi ukupan iznos bio jedan dolar i deset centi, loptica mora koštati pet centi – a palica košta jedan dolar i pet centi.

2. Trebalo bi pet minuta da sto mašina napravi sto proizvoda.

Pet mašina može napraviti pet proizvoda za pet minuta. To znači da će jedna mašina napraviti jedan proizvod takođe za pet minuta. Zato će sto mašina napraviti sto proizvoda za pet minuta.

3. Gomili lokvanja trebalo bi 47 dana da prekrije polovinu jezera.

Gomila udvostručuje svoju veličinu svaki dan dok se širi. To znači da bi na 47. dan, dan pre nego što bi prekrila čitavo jezero, bila na pola puta do pune veličine.

Komentari (1)

Loading