ZNATE LI ŠTA JE ORIJENTIRING? Uzbudljivi sport koji pokreće um i telo
Balkan Trip

Ovaj sport odličan je za različite starosne grupe, a prevashodno je jako zdrav s obzirom da mu je teren priroda. Starosna granica takmičara seže od deset do šezdesetpet i više godina.

Orijentiring iliti orijenting je sport gde takmičari treba da, uz pomoć karte i kompasa, za najkraće moguće vreme pronadju na terenu odredjeni broj kontrolnih tačaka (kontrola) i to onim redosledom kako je nacrtano na karti koju su prethodno dobili. Ovaj sport iziskuje logičke sposobnosti kao i poznavanje prirode jer je teren na kome se "igra" nepoznat učesnicima. Takmičari moraju konstantno držati svoju koncentraciju jer kako staza odmiče potrebno je što brže donositi odlike koje mogu biti od presudnog značaja.

Kada ste se uputili u osnovne odlike ovog sporta, jasno vam je zašto najpoznatija planinarka Balkan Trip televizije nije odolela, a da ga ne proba u novoj epizodi svog serijala "Sa Vanjom u planine". Ona je ranim jutrom otišla na najvišu planinu Šumadije, Rudnik, jedva čekajući da proveri svoje sposobnosti u orijentiringu.

Ovde ju je dočekao Šilja iz planinarskog kluba Smederevske Palanke "Jasenica", trener orijentiringa i turistički vodič.

"Danas ćemo pokazati kako se treba kretati po planini uz pomoć karte i kompasa što je jako važno za svakoga", rekao je Šilja.

"Čeka nas nekoliko sati ozbiljnog rada, pa da vidimo kom opanci kom obojci", kazala je Vanja pred početak ove rudničke avanture.

ZNATE LI ŠTA JE ORIJENTIRING? Uzbudljivi sport koji pokreće um i telo

Balkan Trip

 

A avantura je bila zaista fantastična, Vanja je prošla kroz predele očaravajuće prirode, adrenalin je bio na nivou, a sve to trajalo je do mraka, kada je pokazala gledaocima kako se orijentisati noću na nepoznatom terenu.

"Ovo je bio potpuno drugačiji doživljaj planinarenja", oduševljena je bila Vanja nakon završene pustolovine.

Ukoliko planirate da se okušate u ovom sportu savetujemo vam da se uputite OVDE kako bi od Vanje i njene ekipe naučili osnovna pravila.

A dok učite snalaženje na mapi predlažemo vam da kompas usmerite ka televiziji Balkan Trip I Telekomovoj mreži kablovskih kanala.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading