DA LI JE NEKO OD APOSTOLA BIO OŽENJEN Evo šta kaže Biblija
foto: churchofjesuschrist.org

Pomisao da su Isusovi apostoli bili u braku nije nešto što često povezujemo sa ovim osobama. Zato je zanimljivo pitanje da li je neko od apostola bio oženjen? Iako Biblija nema mnogo toga da kaže o bračnom statusu dvanaestorice apostola, imamo nekoliko stihova koji nam daju neki uvid.

Ušavši u Petrovu kuću, Isus je ugledao taštu kako leži kraj vatre. Dodirnuo je njene ruke i vatra je počela. Ustala je i poslužila ga. (Matej 8, 14-15) Jevanđelja po Mateju, Marku i Luki govore o tome kako je Isus iscelio Petrovu taštu. Stoga znamo da je Petar imao ženu. Da li je Petar imao ženu kada mu je tašta ozdravila ili je u to vreme bio udovac, Biblija ništa ne govori. Njegova žena se nikada posebno ne pominje u Bibliji.

Osim Petra, da li je neko od apostola bio oženjen?

Ne nalazimo da Biblija poimence pominje nekog od ostalih jedanaest apostola kao oženjenog. Pa ipak, Pavlovo pitanje u 1. Korinćanima nas navodi da verujemo da su se bar neki drugi apostoli mogli venčati. „Zar nemamo pravo da sa sobom povedemo veruću ženu kao ostali apostoli i braća Gospodnja i Kifa [Petar]?“ (1. Korinćanima 5, 9)

Apostol Pavle je preuzeo pravo da povede sa sobom vernu ženu, kao i ostali apostoli.

Da li je sveštenicima dozvoljeno da se venčaju?

Prema Bibliji, da li je sveštenicima dozvoljeno da se venčaju? Iz onoga što je do sada rečeno, sasvim je jednostavno zaključiti da Biblija dozvoljava brak sveštenicima, misionarima i drugim crkvenim vođama i radnicima.

Pavle je pisao o prednostima biti samac kada radite za Gospoda (1. Korinćanima 7:32-35). Rekao je: „I voleo bih da svi muškarci budu kao ja [neoženjen]; ali svako ima svoj dar od Boga, jedan ovakav, jedan onakav“ (1. Kor. 7, 7) Takođe je napisao da je „... bolje se oženiti nego pregoreti“ (1. Kor. 7, 9) Kvalifikacije za starešine i đakone uključuju reference na njihove brakove i porodice (1. Timoteju 3:1-13; Titu 1:5-9).

Te kvalifikacije ne zahtevaju da crkveni službenici budu venčani, ali svakako pokazuju da su mnogi bili. Znamo da se rimokatolička doktrina o celibatu za sveštenstvo ne poklapa sa primerima učenika. Neki su bili oženjeni, a neki ne. U stvari, Petar, za koga rimokatolici tvrde da je poglavar crkve i prvi papa, bio je oženjen.

Katolička crkva je doduše uvela celibat svih sveštenika iz jednog vrlo prozaičnog razloga - svo bogatstvo koje prikupe sveštenici u toku svog života (a ono nije bilo malo ) na taj način uglavnom ostaje crkvi

Kod pravoslavaca se monasi ili kaluđeri ne venčavaju i žive u manastirima. Inače se to zove asketizam,a ova pojava je bila rasprostranjena i pre odvajanja katolika i pravoslavaca. Muhamed a.s. opisuje da je Asteka hrišćana bilo širom Bliskog istoka i da su uglavnom živeli u svojim manastirima.

Inače, Kuran je hvalio veru monaha i govorio da su se molili jednom Bogu. Iako je islam zabranjivao asketizam i celibat, Kur'an 'hvaljena vera hrišćanskih monaha, pa je razumljivo zašto su katolici pretpostavljali da svi sveštenici moraju da žive u celibatu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading