DANAS JE JEDINI MRSNI PETAK U GODINI  Bilo bi dobro da na današnji dan uradite jednu stvar, kako bi cele godine bili zdravi
Foto: Shutterstock

Tomina nedelja je prva nedelja posle Vaskrsa. Naziva se još i Nedelja Antipashe, Bela nedelja. Novom nedeljom se naziva, jer početak svih nedelja počinje od nje, jer posle Vaskrsa prvi put ponavlja i kao da obnavlja veliki praznik Vaskrsenja. Posvećena je Svetom apostolu Tomi, i njegovom neverstvu u Hristovo Vaskrsenje. A prvi petak posle Uskrsa u narodu je poznat i kao "Trapavi petak".

Ovo je jedini petak u godini koji se ne posti. Razlog ovome je činjenica da Trapavi petak stiže posle Uskrsa, odnosno posle nastrožeg i najdužeg posta u godini.

Prvi petak posle Uskrsa u narodu je poznat još i kao Beli, Svetli ili Blagi petak.

U Srbiji i Bosni za ovaj dan postoji i još jedan naziv za koji se veže najviše verovanja i legendi: "Istočni petak".

Ovaj naziv je nastao od reči "istočnik", što znači "izvor", jer je bilo u običaju da se, rano zorom, odlazi na izvore i kladence, gde se obredno, radi zdravlja, umivalo. Ova okupljanja su prerastala u svetkovinu koja se, uz obed, tu provodila celog dana.

Među opisima svetkovanja Istočnog petka naročito je upečatljiv opis Brkailije Kasabalije, objavljen u listu "Karaić" 1903. godine, gde se kaže da je početkom ovog veka pravoslavna čeljad iz Sarajeva ovoga dana odlazila na istok, na Bembašu, i umivala se na izvoru Pjenkovac, verujući da je to dobro radi zdravlja, jer je toga dana i Bogorodica izmivala Hristu rane.

 

Komentari (0)

Loading