SRAMOTA! OVE NAMIRNICE SU NAJVEĆA PREVARA U PRODAVNICAMA Ne vredi gledati ni dekleracije jer su lažne, a konzumiranje može da naškodi zdravlju
Foto: Shutterstock

Danas ste izloženi moru informacija, saveta i preporuka, ali više niste sigurni ni u ono što vidite svojim očima. Tu pre svega mislimo na etikete namirnica, tačnije na pitanje koje muči mnoge: da li deklaracije pružaju tačne informacije?

Neretko se dešava da ljudi izaberu jeftiniji proizvod, a onda pomisle da je ukus lošiji jer su navikli na istu namirnicu, ali od drugog proizvođača. Ipak, to nije uzalud tako.

Stručnjaci kažu da treba paziti šta kupujemo jer globalna prehrambena industrija redovno izdaje lažne proizvode, a godišnje iz istog razloga gubi od 10 do 15 milijardi dolara.

Namirnica, o kojoj proizvođači najviše varaju u prodavnicama, jeste med. S obzirom na to da se mnogo novca ulaže u njegovu izradu, proizvođači olako odlučuju da ga mešaju sa kukuruznim sirupom. Ovde nije reč samo u ukusu, već o prevari koja može biti opasna za zdravlje kupaca.

Osobe koje moraju da paze na nivo šećera u krvi nikako ne bi smele da koriste kukuruzni sirup i slične zaslađivače.

Drugi proizvod je maslinovo ulje. Iako često možete videti da je proizvedeno u Italiji, istina je da su se tamo samo punile flaše, a stiglo je iz nepoznatih krajeva i razređeno je jeftinijim i nezdravim uljima, poput palminog. Kod ovog proizvoda uvek treba gledati cenu, jer je ona niska sumnjiva - kvalitetno i pravo ekstradevičansko maslinovo ulje ne može biti "jeftino".

Podsetimo, 2016. godine je otkriveno da je jedna kompanija varala tako što je pakovanje parmezana punila sa malo sira i puno piljevine. Sir koji nastaje u italijanskoj regiji Emilia Romagna, jedini sme da se zove parmezan.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading