RESETOVANJE MOZGA Američki naučnici koji rade na terapiji oživljavanja "mrtvih", na meti kritike
Foto: Shutterstock/Gorodenkoff

Američki naučnici će ove 2017. godine započeti sa primenom terapije u kojoj će oživljavati “mrtve”, odnosno budti pacijente iz duboke kome.

Američka biomedicinska kompanija “Biokvark”, iz Fladelfije, veruje da “moždana smrt nije nepovratna”.

Direktor Ira Pastor najavljuje početak testiranja do sada neisprobane terapije matičnim ćelijama u neimenovanoj zemlji u Južnoj Americi.

Osnova terapije, odnosno “vraćanja mrtvih u život”, jeste – “resetovanje” mozga.

“Biokvark” je razvio komplet injekcija koje mogu da “resetuju”, a kompanija ne planira početna testiranja na životinjama, već će odmah početi sa ljudima, navode naučni portali.

Prvobitno je planirano da eksperiment počne u Indiji, ali je tamošnji Savet za medicinska istraživanja blokirao taj plan.

Prva faza testiranja nazvana je “Prva ljudska neuroregeneracija i neuroreanimacija” – reč je o studiji na jednoj grupi koja nije nasumično odabrana, a čiji je cilj “dokaz koncepta terapije”.

Naučnici će prvo prikupiti matične ćelije iz krvi samog pacijenta, a potom ih ubrizgati nazad u njegovo telo. Zatim će ubrizgati dozu peptida u njegovu kičmenu moždinu.

Sledi petnaestodnevni tretman nervne stimulacije korišćenjem lasera i električne stimulacije kako bi se oživio mozak, nadzirući pacijenta u isto vreme MRI skenerom.

Kritičari ove ideje postavljaju pitanje etičnosti, odnosno upozoravaju da mrtvi ne mogu dati pristanak.

Testiranje je deo većeg projekta “Reanima”, koji “istražuje potencijal najnaprednije biomedicinske tehnologije za ljudsku neuroregeneraciju i neuroreanimaciju”.

Kliničko istraživanje biće sprovedeno na pacijentima koji su u stanju moždane smrti ili nepovratne kome, ali su još uvek na aparatima za održavanje života.

Ovo stanje u mnogim zemljama poznato je kao “živi leš”.

 

 

Komentari (0)

Loading