PREPOLOVITE RAČUN ZA GREJANJE Tri jednostavna načina da vam stan bude topliji nego ikad, a da uštedite novac
Foto: Alo!

Gubitak toplotne energije tokom zimskih dana može imati višestruku štetu - osim što će stanovi biti hladni i neprijatni za boravak u njima, i džepovi će nam biti prazni jer ćemo mnogo potrošiti ukoliko neracionalno koristimo toplotnu energiju.

Donosimo vam tri jednostavna metoda kako da uštedite toplotnu energiju.

Provetrite prostoriju na 10 minuta

Ukoliko provetravate prostoriju redovno najduže na 10 minuta, sačuvaćete akumuliranu toplotu u zidovima i nameštaju pa će nakon provetravanja prostor uskoro biti topao kao i ranije. Nikako nije preporučljivo regulisanje temperature prostorije otvaranjem prozora. Za štednju energije zimi nije nikako dobro ostaviti prozor otvoren na "kant". Na taj način se samo ohlađuju delovi zidova uz prozor, pa se mogu pojaviti i gljivice zbog kondenzovanja vlage iz vazduha na hladnim površinama. 

Razmestite nameštaj u domu

Odmaknite nameštaj od hladnih spoljnih zidova i namestite ga u blizini izvora toplote, poput kamina. Takođe, što je više moguće odmaknite nameštaj od radijatora kako ne bi blokirao strujanje toplog vazduha. Radijatori ne smeju biti zaklonjeni zavesama i nameštajem. Sušenjem veša na radijatoru praktično prekidate grejanje.

Vodite računa i o roletnama i zavesama

Spuštajte roletne i navlačite zavese kako biste smanjili gubitak toplote. Roletne mogu smanjiti gubitak toplote i za 10 posto. Ako se tokom zimskog perioda pojavi sunce, rastvorite zastore na prozorima kako bi njegovi zraci ušli unutra i zagrejali stakla na prozorima što će pogodovati i povišenju temperature u stanu. 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading