NE SMETE PROPUSTITI OVE FANTASTIČNE PRIZORE Najtraženije destinacije u Srbiji ove sezone
Alo/Kristijana Ćaćić

 

U prvoj polovini godine broj dolazaka turista u Srbiju porastao je za 27 odsto, dok je broj turista koji su imali prenoćište bio veći za 23 odsto, u odnosu na isti period prošle godine, kaže Labovićeva.


Ona je rekla da će se prava slika, u odnosu na prošlu godinu, imati krajem avgusta kada se završava sezona i kada Republički zavod za statistiku bude zaključio podatke, kao i da će se uzeti u obzir to da prošle godine par meseci nije bilo turističkog prometa zbog pandemije.

"Rekordna godina što se tiče turizma u Srbiji bila je 2019. kada je zabeleženo 10 miliona noćenja, dok je ove godine zaključno sa krajem juna u Srbiji broj noćenja iznosio 3,1 milion", navela je Labović.


Dodala je da je broj dolazaka i noćenja inostranih turista u odnosu na rekordnu godinu, sada je niži za 65 odsto.

"Te 2019. odnos domaćih i inostranih turista bio 50 prema 50 odsto, a sada imamo više od 75 odsto domaćih tuirista u odnosu na inostrane turiste, što je posledica pandemije i zatvaranja granica", rekla je Labovićeva.

Strance najviše, ističe ona, privlači Beograd, pa više od 50 odsto njih se odluči da poseti prestonicu, a potom planinske centre, dok je najmanje interesovanje inostranih posetilaca za banjski turizam.

"Od ukupnog broja domaćih turista koji su putovali do kraja juna po Srbiji, 36 odsto je posetilo banje, 35 odsto planinske centre, a ostali su se opredelili za druga mesta po Srbiji", istakla je Labovićeva.


Što se tiče razvoja turizma, kaže da su domaćini obogatili svoju turističku ponudu i dodali nove sadržaje kako bi posetioci produžili boravak na destinaciji, a da je država uložila u izgradnju puteva i infrastrukturu.

"Ono što je značajno za srpski turizam, to je da postojeće destinacije ulažu u proširenje sadržaja i raznolikost, a planinski centri koji su bili zimska destinacija, sada su postali celogodišnja destinacija za odmor, zahvaljujući dodatnim sadržajima", naglasila je Labovićeva.

Kada su banje u pitanju, otvorio se veliki broj hotela viših kategorija, tako da su banje promenile imidž mesta u koje se ide zbog rehabilitacije i oporavka i postale centri velnes i spa turizma.

Turisti u Srbiji najviše traže aktivan odmor i boravak u prirodi, ali, kako navodi Labovićeva, veliko je interesovanje i za kulturno istorijske znamenitosti i gastronomiju.

Labovićeva kaže da su zato ovi turištički proizvodi stavljeni u centar letnje promotivne kampanje Turističke organizacije pod sloganom "Biram Srbiju", koja je započeta u maju i trajaće do kraja avgusta.

"Aktivan odmor i boravak u prirodi je ono što se traži i u svetu i kod nas, to nije trend nastao zbog pandemije i potrebe da se boravi na sigurnijim i bezbednijim destinacijama, već potreba ljudi za vraćanjem prirodi i antistresom", rekla je ona Tanjugu.

Dodaje da Srbija obiluje ovakvim lokalitetima, pa je samim tim primamljiva domaćim i stranim turistima.

Labovićeva je izrazila nadu da će se strani turisti u narednom periodu vratiti u broju u kome su bili 2019.

Pored ukusne hrane i netaknute prirode, Srbija se može pohvaliti spomenicima kulture, koji su jako interesantni stranim turistima.

"Veoma su posećeni lokaliteti vezani za rimski period, jer je činjenica da je 17 rimskih inperatora rođeno na teritoriji Srbije, a isto tako za turizam su važne znamenitosti koje su na Uneskovoj listi", istakla je Labovićeva.

Domaće turiste posebno zanima verski turizam i najposećeniji su Žiča i Studenica kao i Fruskogorski i Ovčarsko-Kablarski manastiri.

"Kada govorimo o stranim turistima koje zanima verski turizam to su na prvom mestu turisti iz Rusije, a govorći uopšteno o turizmu Srbija je zemlja koja za svakoga ima po nešto", istakla je Labovićeva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading