Američke države okrenule su se drugim brutalnim metodama izvršenja smrtnih kazne, nakon što su im zalihe injekcija nestale
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Teksas je 1982. godine postao prva američka država koja je likvidirala zatvorenika smrtonosnom injekcijom, metodom predloženom 1977. godine u Oklahomi. Smatralo se da je jeftinija i humanija od prethodnih metoda - električna stolica i plinska komora - do kraja veka postala je opcija za sve zatvorenike smrtnih slučajeva u američkim državama gde je izvršenje bilo legalno, i jedina metoda dostupna u nekima od njih .

Koliko je to zapravo humano, došlo je u pitanje tokom narednih godina, sa nekoliko istaknutih slučajeva  mučnog pogubljenja  - koje ponekad izvodi nekvalifikovano osoblje  - i pitanjima da li je koktel upotrebljenih droga bezbolan kao što se mislilo.

Zatvorenici su morali da šekaju smrt tamo gde pomoćnici nisu mogli tokom dužeg perioda da pronađu vene ili gde su uralali celo vreme da ga ostave u životu i ta agonija je trajala satima. Drugi su prošli gore. Jedan doktor rekao sudu da je mnogim krvnicima „prvi put u životu da su uzeli špric“ i da je lično smanjio količinu anestetika koji se daje zatvorenicima.

Farmaceutske kompanije nisu želele više da državama prodaju lekove korišćene za smrtonosne injekcije, kako iz moralnih razloga - Pfizer je odbio da ih isporučuje od 2016. godine, i iz straha da će biti na meti kampanja koje se protive smrtnoj kazni. Neke države su se odlučile da ne izvršavaju egzekucije bez droge, dok su druge poput Južne Karoline prisilile zatvorenike da biraju između smrti električnom stolicom ili egzekucije pomoću neotkrivenih droga nepoznatog porekla.

Sada je država potpisala zakon kojim se osigurava da "osoba osuđena na smrt trpi kaznu strujnim udarom ili streljačkim vodom" ako smrtonosna injekcija nije dostupna u vreme planiranog pogubljenja. Pogubljenje streljačkim vodovima - takođe dozvoljeno u Mississippiju, Oklahomi i Juti .

Metoda -  kao što se koristi u Juti , poslednjoj državi koja je koristila ovu metodu 2010. godine - podrazumeva osuđivanje da sedi na stolici ispred drvenih ploča. Uz bokove su postavljene vreće sa peskom, da zaustave metak od rikošetiranja, i meta je postavljena nad njihovim srcem. Iza zatvorenog zida, pet oficira dobrovoljaca puca u zatvorenikovo srce. Ako se pravilno postupi, smrt se može dogoditi za nekoliko minuta, ali ako ne pogode srce odma, može potrajati mnogo duže. 1879. jednom zatvoreniku u Juti trebalo je 27 minuta da umre nakon što se to dogodilo.

S nestankom smrtonosnih zaliha za injekcije, zatvorenicima u sve većem broju država ostaće da biraju između ovih zastarelih i neobičnih metoda smrti, od kojih se nijedna ne može opisati kao dobar put.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading