Nešto daleko čudnije od crne rupe vreba u centru naše galaksije, tvrde nove studije
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Nova naučna hipoteza predlaže nešto sasvim radikalno: Umesto supermasivne crne rupe u središtu Mlečnog puta, nalazi se veliko jezgro tamne materije. Ovo bi moglo objasniti kretanja zvezda oko jezgra naše galaksije.

Centralni objekat u našoj galaksiji poznat je kao Strelac A * (izgovara se A-zvezda) ili skraćeno Sgr A *. Procenjuje se da je to supermasivna crna rupa teška oko 4,15 miliona puta veća od mase našeg Sunca. Dokazi za to potiču iz kretanja zvezda oko centra galaksije, posebno zvezde zvane S2, koja je korišćena za testiranje Ajnštajnove opšte relativnosti .

Kretanje ove zvezde i promena boje na najbližoj tački na Sgr A * podržavaju ideju izuzetno masivan i kompaktan objekat kao crnu rupu leži u središtu Mlečnog puta. Kako se zvezda kreće oko crne rupe, njena orbita se pomera, a njena najbliža tačka crnoj rupi se menja sa svakim zaokretom. Opšta relativnost predviđa tačno koliko se orbita menja.

Neobična klasa objekata poznata kao G klasa takođe kruži oko galaktičkog centra. Oni su kompaktni predmeti slični zvezdi, ali kada su u najbližoj tački oko Sgr A *, izgledaju kao rastegnuti međuzvezdani oblak. Izgledaju poput benzina, ali ponašaju se kao zvezde. Međutim, postoji neka osobine kretanja ovih objekata koja još uvek nije savršeno objašnjena, što omogućava određenu slobodu u razmatranju alternativa crnoj rupi. 

Nova hipoteza, prihvaćena je za objavljivanje u MNRAS Letters i dostupan za čitanje , ima ideju o tome šta je to moglo biti. Tim sugeriše da kompaktni objekat nije crna rupa već gusto jezgro određene vrste tamne materije koja se naziva „darkinos“. Tim tvrdi da su kretanje S2 i G2, jednog od prvih otkrivenih objekata klase G, bolje prilagođeni njihovom scenariju jezgra tamne materije od supermasivne crne rupe. Da bi je dodatno testirali, ugradili su kretanje ostalih zvezda u S klasi i ustanovili da odgovaraju njihovom modelu.

Nešto daleko čudnije od crne rupe vreba u centru naše galaksije, tvrde nove studije

Foto: Shutterstock

 

Tamna materija je hipotetički oblik materije za koji se očekuje da će nadmašiti regularnu materiju (poput mene, vas, zvezda i kapibara) u svemiru 5: 1. Postojanje tamne materije objašnjava rotaciju i kretanje galaksija koje smo posmatrali, ali nedostaju eksperimentalni dokazi o njenom postojanju. Postoji mnogo kandidata za tamnu materiju , a među njima su i darkinosi.

Naziv tamna materija pomalo je pogrešan naziv. Ne komunicira sa svetlošću i nepoznanica je pa je nazvana „tamna“, ali zapravo je nevidljiva materija . Deluje gravitaciono i u nekim scenarijima tamne materije može završiti u „prekomernoj gužvi“ tamne materije ili jezgara tamne materije. Istraživači veruju da bi to mogao biti slučaj u središtu Mlečnog puta.

Na osnovu pretpostavke da je Sgr A * velika nakupina darkinosa, tim procenjuje da ove hipotetičke čestice moraju imati masu od oko devetine elektrona i da je ovaj kompaktni objekat tamne materije lakši za oko 500 000 Sunčevih masa A * ako je crna rupa.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading