planete
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Astronomi su u dubinama svemira naišli na neobičnu pojavu: zvezde koje emituju oblake dima. Nazvane starim pušačima, ove zvezde prkose konvencionalnoj mudrosti o sumraku džinovskih zvezda. Tipično, stari crveni giganti prolaze kroz pulsacije (tzv. Mira varijable), fluktuirajući u osvetljenosti dok odbacuju svoje spoljašnje slojeve.

Međutim, Filip Lukas sa Univerziteta Hertfordšir u Velikoj Britaniji i njegov tim, koristeći Vidljivi i infracrveni teleskop za istraživanje astronomije u Čileu, uočili su odstupanje u tom procesu. Njihova studija objavljena je u časopisu Monthli Notices of the Roial Astronomical Societi.

"Ti stari crveni giganti ne pulsiraju, samo sede kao i obično, a onda se iznenada zamrače na šest meseci do nekoliko godina. To je skoro bez presedana", ističe Lukas.

Dalja istraživanja su pokazala da ove zvezde emituju ogromne oblake prašnjavog dima, koji dugo ometa njihovu svetlost. Dim, koji traje mesecima ili godinama, daje razlog za produženo prigušivanje njihove svetlosti. Iako ovo označava potencijalnu novu evolucionu krajnju tačku za džinovske zvezde, mehanizam iza toga ostaje obavijen velom misterije.

Gravitaciona sila ovih masivnih zvezda predstavlja izazov za izbacivanje njihovog materijala. Lukas spekuliše o ulozi teških elemenata u blizini galaktičkog centra, gde se nalazi većina ovih zagonetnih zvezda. Sasvim je moguće da to nije to, ali to je jedina stvar koja je zaista čudna u tom regionu koja bi mogla biti povezana, sugeriše Lukas.

U međuvremenu, naučnici nastavljaju potragu za ovim neobičnim zvezdama i do sada su identifikovali njih oko 90. Njihovo obilje ukazuje na potencijalnu važnost u centralnom okruženju naše galaksije i verovatno u drugim galaksijama bogatim teškim elementima.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Дарко грбин

01.02.2024 17:09

Те звезде полако губе масу и испаравају можда би било болује и више мрака јер превише је сунца