IZ BAKINE SVESKE Stari recept za vaskršnju pogaču: Ovo svaka praznična trpeza treba da ima

Kad dom zamiriše na sveže testo, jaja su već ofarbana, a porodica se okuplja oko stola – zna se, Uskrs je blizu. Pored šarenih jaja, pečenja i kolača, na stolu uvek posebno mesto zauzima – uskršnja pogača.
Ova pogača nije samo hleb – ona je ukras praznične trpeze, simbol zajedništva, obilja i blagoslova. U njenoj sredini, upletena kao krst, stoje farbana jaja, dok oblik i dekoracija šalju poruku mira, vere i domaće ljubavi.
Priprema je jednostavna, ali sa puno pažnje i simbolike – baš kako i dolikuje ovom velikom prazniku. Ako želite da vaša trpeza bude bogata, a srce puno, ova pogača je pravi izbor.
Potrebno je:
- 1,5 kg brašna
- 30 g pivskog kvasca
- 4 žumanceta
- 4 kašike šećera
- parče putera
- kora limuna
- žumance
- so
- malo mleka
Priprema:
Ako je kvasac pivski, onda ga prvo zamesite: izdrobite ga u manjem sudu, nalijte mlakim mlekom ili vodom i razbijte grudvice, pa dodajte so i brašno tako da napravite retko testo. Sud sa kvascem stavite na toplo mesto (instant kvasac se direktno upotrebljava - na svakih ½ kg brašna ide kesica kvasca).
Dok kvasac kisne, prosejte brašno u sud za mešenje i stavite da se dobro zagreje pored šporeta.
U drugi sud stavite žumanca, šećer, parče putera i uskisli kvasac, pa sve izmešajte. Narendajte koru limuna, dodajte po malo brašna i mesite uz dolivanje mlakog mleka dok ne zamesite testo kao za svaku pitu. Kad testo počne da se odvaja od suda i po njemu počnu da iskaču klobuci, znači da je dovoljno mešeno.
Da bi testo bilo još bolje, tokom mešenja dodajte po malo rastopljenog putera(rastopite 100 g) i pritom kvasite ruke, pa nastavljate mešenje. Ako ovako mesite testo, pogača će biti mnogo vlažnija i ukusnija. Pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu pored šporeta da naraste. Gotovo je kad napuni sud, to jest kada se udvostruči. Izručite na dasku, ukrasite po želji i ispecite!
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)