NE TREBA DA IH MAZITE Veterinari ukazali na opasnosti, ovi psi su puni parazita i crva
Foto: Shutterstock

Kada vide mačku ili psa, mnogi ljudi imaju želju da maze životinju, ali u nekim slučajevima je bolje da to ne rade, napominju veterinari.

Mačke i psi lutalice možda izgledaju veoma čisto i uredno, ali to ne menja činjenicu da su skoro svi zaraženi nekom vrstom parazita, upozoravaju.

"Milovanje životinja je blagorodno, postoje čak i terapije koje se baziraju na maženju pasa i mačaka u cilju smanjenja anksioznosti. Međutim, ako je reč o lutalicama, ovo nije preporuka. Ove životinje mogu da budu zaražene crvima i parazitima, koji se u obliku jaja i spora veoma lako prenose na ljude. 

Osim toga, veterinari savetuju da ne mazite nepoznate životinje, jer mogu da vaš gest nežnosti i ljubavi protumače kao agresiju.

"Ako posegnete da pomazite lutalicu, ona može vašu ispruženu ruku da doživi kao napad i da vas ugrize. To se često dešava sa kućnim ljubimcima, a sa lutalicama još češće. Ujed divlje životinje koja nije vakcinisana predstavlja veliku opasnost po zdravlje i, ukoliko se desi, neophodno je primiti vakcinu protiv besnila. Ma koliko da volite životinje i verujete da su čistije od ljudi, veterinari ipak savetuju da nakon kontakta sa njima, obavezno operete ruke.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Нела

24.08.2022 00:37

Не постоје пси луталице,већ напуштени пси.