ZAŠTO NAJVIŠE VOLI JEDNU IGRAČKU Nauka ima objašnjenje zašto omiljena igračka psa zauzima posebno mesto u njegovom srcu
Foto: Shutterstock

Baš kao i mališani, oni znaju da je radost u svakodnevnim, malim znacima pažnje. Mnogima je, međutim, osim vlasnika i neke poslastice najvažnija samo jedna igračka. E to se zove skromnost. Ova pseća opsesija omiljenom igračkom ne intrigira samo njihove vlasnike, već i stručnjake, pa su se potrudili da nam odgonetnu tajnu zašto je baš ta jedna - ona prava, piše magazin "Pas".

Igračke za pse

Da li je reč o materijalu, mirisu, obliku, boji? - Nije reč o obliku, niti o materijalu kada o ovoj vrsti pseće opsesije govorimo - kaže Erika Loftin, veterinar u američkoj bolnici za životinje. - Najčešće je reč o tome da pse igračke podsete na štence, a njima je urođena potreba da o štencima brinu. Baš kao što i naša deca obožavaju lutke-bebe. Pre svega je to svojstveno ženkama, jer o mnogim igračkama brinu kao da su njihovi štenci. To je zapravo nešto poput surogat roditeljstva. Zato svoju igračku nose svuda sa sobom i brinu o njoj kao da im je štene - objašnjava Loftinova.

S druge strane, imamo i one pse koji obožavaju da rastrgnu svoje igračke. Oni ih takođe neizmerno vole, ali zbog toga što su im izazovne za griženje i čupanje. Ova navika svojstvena je psima sa izraženim nagonom predatora, poput terijera, ovčara i lovačkih pasa.

Postoje i psi koji obožavaju igračke koje ispuštaju zvukove, a najčešće ih vole lovački psi kojima je genetski upisano da svojim vlasnicima donose lovinu. Njima mnoge gumene igračke zvuče, na primer, kao patke u daljini.

Foto: Shutterstock

 

Pas i loptica

Labradori i zlatni retriveri fascinirani su lopticama, a razlog je u tome što ih plen u ustima smiruje.

- Imam labradora i primetila sam da u ustima uvek drži lopticu kada je nervozan, uplašen ili tužan - otkriva Liz Kover, trener pasa u SAD. -To čini i kada je mnogo srećan. Tokom godina rada s psima i vlasnicima uočila sam i da psi za igračke vezuju lepa sećanja, pa je i to jedan od razloga zašto ih toliko vole. Naime, svi pamtimo one trenutke beskrajne sreće kada psu poklonimo novu igračku. Pamte ih i oni i zato se za neke posebno vežu. Ovakve asocijacije mogu trajati i celog života, pa tako ima pasa koji staru i potpuno ruiniranu igračku ne žele da ostave i uvek se baš toj jednoj rado vraćaju.

Foto: Shutterstock

 

Nikada ne odrastu

Ona objašnjava da psi zapravo nikada ne odrastu.

- Dete će kada odraste prestati da svog medu nosi svuda sa sobom, jer to više nije u skladu s njegovim godinama. Umesto mede, u novčaniku će nositi sliku drage osobe ili komad nakita koji ih podseća na nekog koga mnogo vole. Psi taj osećaj nemaju. Zašto bi zamenili predmet koji toliko vole nekim drugim? U svakom slučaju, ljudi su zaslužni za to što je psu nekom igračka toliko važna. Zapravo im mi dajemo vrednost - objašnjava Koverova.

- Loptica je predmet s kojim se najčešće igrate, ćebence  ga asocira na spokoj i san - kaže ona. - Svaka igračka s kojom se igrate sa psom njemu će biti draga i posebna, jer ga asocira na vaš odnos i sreću. Igračka je za pse način da se povežu s ljudima i drugim psima.

Komentari (0)

Loading