VELIKI PAS, VELIKA LJUBAV Kada je reč o ljubimcima većih gabarita, ljude često plaši ta njihova veličina, ali su to samo predrasude
Foto: Shutterstock

Dajemo vam nekoliko razloga zašto je dobro imati veliku rasu.

Najbolje društvo

Vlasnici velikih pasa kažu da su srećni jer imaju „pravog ljubimca“, a ne umanjenu verziju. Dok se na male pse često gleda kao na igračke i da su samo za razonodu, velike rase su odličan izbor ukoliko imate dvorište gde životinja može da trči i provodi vreme. Takođe, ako ste sami i treba vam zaštita u domu, veliki pas je pravi izbor.

Foto: Shutterstock

 

Ne traže stalnu pažnju

Veći kerovi su samostalniji. Ne treba im stalni nadzor. Lakše prihvataju da provode vreme sami. Većina velikih pasa voli da drema tokom dana i ne zahtevaju stalnu pažnju.

Foto: Shutterstock

 

Dresura je obavezna

Velike rase se lakše dresiraju. Nepravilnosti u ponašanju se odmah primećuju i koriguju jer niko ne želi da ima veliku životinju koja je van kontrole. Manji ljubimci se ređe vode na dresuru i uopšte gledano smatraju se većom opasnošću.

Motivišu nas na šetnje

Daju nam dobru motivaciju da se krećemo više. Iako postoje izuzeci, veliki psi traže istrčavanje i primoravaju nas na zdraviji život s više fizičke aktivnosti. Pas koji se fizički i mentalno ne stimuliše počinje da pravi probleme. Zato nabavite veću rasu ako želite da se pokrenete!

Foto: Shutterstock

 

Nisu za život u stanu

Često ćete čuti da ljudi kažu da obožavaju velike pasmine, poput nemačkog ovčara ili doge, ali odmah zaključe i da „oni nisu za stan”. Danas je sve više mezimaca u stanovima, a postoje brojne rase kojima odgovara život u manjim prostorima. Neki prilično veliki psi mogu biti veoma srećni u manjem domu. Naravno, uz dovoljno fizičke aktivnosti.

Krupne pasmine nisu za porodice s decom

Kada tražite ljubimca koji će se dobro slagati s mališanima, nemojte da zaobilazite nežne divove. Iako je tačno da tokom igre mogu da obore dete, najčešće su oni pažljivi i brinuće o njima kao da su im stariji brat ili sestra. Naravno, kada imate bebu, budite uvek na oprezu kada je veliki pas u blizini i učite dete od prvog trenutka da bude nežno.

Agresivni su

Strah od pasa, a prevashodno od velikih, veoma je čest. Iako je razumljivo da zbog veličine mogu delovati zastrašujuće, nije istina da su agresivniji od onih manjih. Istraživanje naučnika s Univerziteta u Pensilvaniji pokazalo je da su od 33 rase dokazano najagresivniji - jazavičari dok su na drugom mestu čivave.

Foto: Shutterstock

 

Obratite pažnju

*Velike rase žive kraće. Životni vek srednjih i velikih pasa je od devet do 12 godina.

*Troškovi su veliki. Hrana, poslastice, oprema, kozmetika, odlazak veterinaru koštaju više nego za ljubimca od par kilograma.

*Zahtevaju više prostora. Soba se čini malom kad u nju ušeta pas od 30 kila. Ako nemate mesta za veliku prostirku ni za velike činije za hranu i vodu, ne razmišljajte o velikom psu.

*Dresura je obavezna! Veliki pas van kontrole može biti destruktivan i uništiti nameštaj ili povrediti ljude u okruženju.

Komentari (0)

Loading