Manastir Manasija
Foto: Printscreen/instagram.com/serbian.orthodox

Ovaj kraj, poznat kao Resava, dobio je ime po istoimenoj reci koja protiče kroz njega.

Resava je bogata prirodnim lepotama i istorijskim znamenitostima. Jedna od najznačajnijih srpskih svetinja, manastir Manasija, nalazi se u ovom kraju. Ovaj manastir, koji je zadužbina despota Stefana Lazarevića, predstavlja remek-delo srednjovekovne srpske arhitekture.

Postoje predanja da je ime Despotovac dobijeno zbog mnogobrojnih vojnika koji su iz tog kraja otišli u Kosovski boj. Ovaj deo Srbije ima izuzetan kulturni značaj, obiluje prirodnim lepotama i dom je jedne od najznačajnijih srpskih svetinja - manastira Manasija.

Manastir Manasija, značajna građevina Moravske škole, zadužbina je despota Stefana Lazarevića, čije se mošti nalaze u južnom delu crkve. Početak izgradnje manastira datira iz 1407. godine, a završen je 1418. godine.

Naziv "Manasija" potiče od reke Resave, koja protiče pokraj manastira, dok su za arhitektonski uzor poslužili manastiri Ljubostinja i Ravanica. Tokom istorije, Manasija je više puta bila oštećena, a 1474. godine ostala je bez zvona.

Manastir je okružen odbrambenim zidinama i 11 kula, među kojima se izdvaja Despotova kula koja je posebna po tome što se u nju ne ulazi sa bedema. Crkva u manastirskom kompleksu posvećena je Svetoj Trojici, a živopis u njoj, rad najboljih solunskih majstora, smatra se jednim od najlepših u Srbiji.

Resavska škola, osnovana u Manasiji, bila je jedna od najvećih i najbolje organizovanih skriptorija srpskog srednjeg veka, osnovana sa ciljem ispravljanja grešaka u prepisima crkvenih tekstova i prilagođavanja tadašnjeg pravopisa. Iako je postojala relativno kratko vreme, ostavila je značajan trag u srpskoj kulturi.

Vodopad Lisine, smešten na padinama Beljanice, na reci Vrelo, desnoj pritoci reke Resave, okružen je bigrenim blokovima i malim jezerom. Ovaj vodopad, koji se smatralo najvišim u Srbiji sa visinom od 25 metara, danas je deo spomenika prirode i objekat geonasleđa Srbije.

(espreso.rs

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading