VRAĆENO UKRADENO SRPSKO BLAGO Oglasili se Mirović i Vulin o kulturnom značaju umetničkog dela
Foto: Pokrajinska Vlada Vojvodine

Ova slika urađena je po narudžbini povodom 40-godišnjice Crkveno-narodnog sabora Srba održanog na Blagovesti, 2. aprila 1861. godine u Sremskim Karlovcima, kojem je predsedavao patrijarh Josif Rajačić.

Akademik Vlaho Bukovac (1855–1922) prikazao je na slici 82 autentična portreta učesnika Sabora, pripadnika crkvenog klera, političkih stranaka i građana, među kojima je bio i Svetozar Miletić. Izvedena je tehnikom ulja na platnu, u dimenzijama 122 x 192 centimetra.

„Reč je o delu koje predstavlja kulturno nasleđe Srbije i koje ima izuzetan značaj za Vojvodinu i celu našu zemlju, jer prikazuje jedan od značajnih događaja za srpski narod u dugoj borbi za slobodu i ujedinjenje“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović nakon primopredaje slike.

Prema rečima predsednika Mirovića, kao narod dugujemo zahvalnost svima koji su učestvovali u akciji pronalaženja ove slike jer je ona pravo svedočanstvo o događajima sa Blagoveštenskog sabora, i na njoj vidimo velikane Srpske Vojvodine koji su nosioci jedinstva, zajedništva i ideje koja je krunisana u novembru 1918. godine – ideje prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin zahvalio je Tužilaštvu za organizovani kriminal i SBPOK-u, koji su pronašli sliku i vratili je srpskom narodu.

„Slika ima veliku umetničku vrednost, ali mnogo veći od toga je njen kulturno-istorijski značaj i sećanje na Srbe kakvi su bili – jedna hrabra i istorijska generacija čijim radom je započeta i nastavljena naša borba za ujedinjenje“, izjavio je ministar Vulin.

Direktorka Muzeja Vojvodine Tijana Stanković Pešterac navela je da je današnji dan istorijski trenutak kako za Muzej, tako i za našu zemlju. Ona je izrazila zahvalnost Pokrajinskoj vladi, koja je izdvojila sredstva za povratak ove slike u Srbiju.

Umetničko delo „Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861“ biće izloženo u Muzeju Vojvodine sutra od 10 do 18 časova, a u narednom periodu biće deo stalne muzejske postavke.

Događaju je prisustvovala i Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading