projekat
Foto: Alo/Alo

Projekat Savin grad ima za cilj da što više smanji potrošnju energije kroz pametno korišćenje i pametnu tehnologiju. Stručnjaci kažu da je ovaj poduhvat realnost za budućnost, i da Srbija ima veliki potencijal za razvoj pametnih gradova. Inspirisan je istorijskom ličnošću grofom Savom Vladislavićem Raguzinskim, srpskim diplomatom na dvoru cara Petra Velikog.

projekat

Alo

 

- Srpstvo može da oda počast čoveku koji je jedini u istoriji osnovao grad Svetom Savi - izjavio je kreativni direktor marketing agencije Trilenium, Branko Vukomanović. - Kao jedan od najuticajnijih ljudi u Rusiji sredinom 17. i početkom 18. veka, Vladislavić je dobio pravo da u Sibiru osnuje grad Troicosavsk.

Za Vukomanovića je ovo donekle i lični projekat, jer je tragajući za sopstvenim korenima otkrio da mu je Sava Vladislavić Raguzinski bio predak.

projekat

Alo

 

- Za mene je ovaj projekat vraćanje tradiciji i povratak na istinske osnove razvoja Srbije - nastavlja Vukomanović. - Nemoguće je bazirati razvoj na osnovu stranih investicija. Ovaj projekat treba da doprinese da se Srbija vrati onome što su naši preci radili: razvijali su sopstvenu ekonomiju i resurse, i koristili ih za razvoj sopstvene države.

- Još jedna bitna komponenta je regionalni razvoj - izjavio je. - Ne treba gurati sve u centar, sve u Beograd ili Novi Sad, već širiti u razvoj svih regiona u Srbiji.

projekat

Alo

 

Rukovodilac projekta Savin grad, Vladimir Žugić rekao je:

- Jako je važno da se istorija očuva na ovaj način, ali ne smemo da zaboravimo i da razmišljamo savremeno. Ne smemo zaboraviti na tradiciju i tradicionalna načela.

- Mi imamo konkretan plan za dalje aktivnosti projekta Savin grad - otkriva Žugić. - Nadamo se da već od ranog proleća započinjemo realizaciju projekta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading