ZAVRŠEN SAJAM KNJIGA U BEOGRADU Sledeće godine ova smotra pisane reči u bojama Francuske
Foto: Alo.rs

Počasni gost 65. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, Rumunija, tradicionalnim činom primopredaje "Otvorene knjige" označila je kraj ovogodišnje najveće književne smotre u regionu.

Više od 40 domaćih autora potpisivalo je knjige, a najveću pažnju privukli su Neda Ukraden, Vedrana Rudan, Feđa Štukan, Matija Bećković, Ljiljana Habjanović Đurović, Ljubivoje Ršumovic i Momčilo Petrović.

Rumunska ambasadorka Silvija Davidoju uručila je sinoć simbolično "Otvorenu knjigu" ambasadoru Francuske Pjeru Košaru, čija će zemlja biti počasni gost sledećeg Sajma.

Tokom svečanosti Davidoju se zahvalila organizatorima za "osam divnih dana tokom kojih je Beograd štandu Rumunije bio odličan domaćin" i istakla da su se, uz veoma bogat program na štandu, predstavili rumunski pisci, izdavači i predstavnici Ministarstva kulture Rumunije na visoko profesionalnom nivou, izražavajuću očekivanje da će se njena zemlja vratiti na Sajam knjiga.

U svom govoru, Košar je ocenio da čin primopredaje simbolizuje snažnu privrženost Srbije frankofoniji, dodavši da se raduje učešću Francuske na Sajmu knjiga koji je od izuzetnog značaja za njegovu zemlju.

Prema njegovim rečima, sledeći Sajam knjiga biće prilika da se zajednički istakne saradnja Francuske i Srbije, a njegova ambasada i Francuski institut potrudiće se da kroz književnost istaknu dinamičnost veza u oblasti izdavaštva.

Košar je rekao i da će to biti prilika da se govori i o drugim oblastima, kao što su turizam, sport i gastronomija, u susret Olimpijadi u Parizu 2024. godine.

- Potrudićemo se da istaknemo značaj knjige u svim oblicima, poput audio i digitalne knjige, da istaknemo saradnju u oblasti stripa koji je snažno zastupljen u Srbiji i Francuskoj, a biće i tradicionalnih knjiga iz svih oblasti - naveo je ambasador.

Najavivši da će Francuska pozvati na Sajam knjiga istaknute predstavnike svoje književnosti, Košar je rekao da je Erik Emanuel Šmit "rezervisao datum", da je pozvana Lejla Slimani, a želi da dođe i Toma Piketi.

Košar je rekao da će Francuska predložiti svim partnerima u Beogradu i Srbiji da joj se pridruže u predstavljanju i pozvaće pozorišta, muzeje i predstavnike civilnog društva da posvete posebnu pažnju francuskom stvaralaštvu. Prema njegovim rečima, kroz predstave, izložbe i koncerte može se iduće godine očekivati "francuska sezona u bojama miholjskog leta".

Koordinator projekta sajma Ljilja Šoškić je istakla da se sa ponosom privodi kraju "još jedan u nizu uspešnih i velikih praznika izdavaštva i srpske kulture". Podsetivši da se Sajam knjiga održava posle dvogodišnje pandemijske pauze, Šoškić je rekla da je manifestacija od 23. do 30. oktobra pod sloganom "Povratak napisanih" privukla 416 drektnih izlagača, od čega 325 domaćih i 91 inostranih.

Prema njenim rečima, ukupan broj direktnih, indirektnih izlagača i zastupljenih firmi je 854, uz održana 525 programa, u organizaciji Beogradskog sajma i izdavača.

- Sajam knjiga je potvrdio renome prvorazrednog kulturnog događaja - navela je Šoškić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading