DAN D Na današnji dan desio se najveći desant u istoriji ratova, koji je pomogao da se Hitler zauvek porazi
Foto: Shutterstock

Operacija je otpočela 6. juna 1944. iskrcavanjima na plažama u Normandiji. Padobranski desant iz oko 12.000 aviona je prethodio amfibijskom desantu koji je uključivao skoro 7000 plovila. Skoro 160.000 vojnika je prešlo La Manš 6. juna 1944, a više od 3 miliona vojnika je bilo u Francuskoj do kraja avgusta.

Savezničke jedinice koje su se borile u Normandiji 6. juna su poticale iz Kanade, Velike Britanije i SAD. Poljske i snage Slobodne Francuske su učestvovale u borbama posle desantne faze, a tu su još bili i manji odredi iz Belgije, Grčke, Holandije i Norveške. Druge savezničke nacije su učestvovale u okviru mornaričkih i vazduhoplovnih snaga.

Kad su saveznici osigurali plaže, usledilo je tronedeljno prikupljanje vojske na plažama pre nego što je počela operacija Kobra, proboj sa normandijskih plaža. Bitka za Normandiju se nastavila još dva meseca, kampanjama da se osigura mostobran u Francuskoj i okončala se zatvaranje Falezskog džepa 24. avgusta, oslobođenjem Pariza 25. avgusta i nemačkim povlačenjem preko Sene koje se okončalo 30. avgusta 1944.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading