TREBA DA ŽIVIMO TO ŠTO JESMO Glumica Ivana Vuković otkriva kako se spremala za glavnu rolu u seriji Kljun
Foto: Promo/Privatna arhiva

Krimi-serija „Kljun“ (radni dan 20.00 RTS1) za kratko vreme je pobrala simpatije publike. Iako nažalost ima samo deset epizoda, gledaoci očekuju da je priča u kojoj glavna ženska uloga Sonja Kljun rešava zagonetno samoubistvo zapravo ubistvo. Ivana Vuković, koja igra glavnu rolu u toj seriji, za TV dodatak otkriva kako se spremala za ulogu i kako gleda na uspeh u Evropi.

TREBA DA ŽIVIMO TO ŠTO JESMO Glumica Ivana Vuković otkriva kako se spremala za glavnu rolu u seriji Kljun

Privatna arhiva

 

Šta vas je privuklo ovoj ulozi?

- Možda najviše to što je Sonja inspektorka, jer tom profesijom se nije bavio nijedan lik koji sam igrala, ali posebno me je zanimao njen odnos s ocem i kako to utiče na ono ko je ona sada.

Glumite detektivku koja je slušala svoj instinkt u vezi sa slučajem na kom je radila. Koliko je važan instinkt u životu? Treba li ga slušati?

- Sonjin glavni adut je intuicija, odnosno predviđajući snovi, izgleda kao da bi joj to za posao bio idealan alat, ali ne i u životu van posla. Treba doći do toga da intuicija proradi, a kada radi, naravno da je treba pomno osluškivati i pratiti.

Šta može naterati čoveka da krene da razotkriva tajne u vezi sa svojom prošlošću?

- Valjda to ako u sadašnjosti nije u miru, ili možda samo iz radoznalosti, postoji verovatno bezbroj razloga.

Na koji način ste se pripremali za ovu ulogu?

- Vrlo sam se kratko pripremala u odnosu na to koliko mislim da bi bilo potrebno. Fokusirala sam se na Sonjine odnose sa svakim pojedinačno, odnosno na njene uloge majke, žene, partnera, ćerke itd., a oko stvari povezanih s poslom pomagao nam je inspektor Aca Karajović. I naravno, obuka rukovanja oružjem, koje nikada pre toga nisam držala u ruci. Bilo je turbulentno i izazovno.

Vaša ćerka u seriji je imala snove koji su povezani s poslom kojim se bavite. Koliko deca trpe posledice zbog poslova roditelja?

- Postoje takvi poslovi zbog kojih je onom koji se bavi tim poslom svakog dana glava u torbi, kao Sonji Kljun.

U seriji niste omiljeni u jedinici, zbog stava i ponašanja sklanjaju vas iz Beograda u Suboticu. Koliko je lako (ili teško) biti drugačiji od drugih i boriti se za svoje prava u kolektivu, ali i inače u životu?

- Možda je važno da prvo saznamo ko smo i da živimo to što jesmo, pa se ispostavi da nema potrebe ni za kakvom borbom.

Mićko Ljubičić igra vašeg oca. Kakva je bila saradnja s njim?

- Mićko igra prijatelja Sonjinog oca, koji je preuzeo brigu o njoj. Rad na seriji je doneo susrete sa mnogo divnih i zanimljivih ljudi, među kojima je i Mićko. Uglavnom su scene koje smo snimali bile napete, jer ih zatičemo u takvim okolnostima, ali zato posle snimljenih scena s Mićkom smeha ne bi manjkalo.

TREBA DA ŽIVIMO TO ŠTO JESMO Glumica Ivana Vuković otkriva kako se spremala za glavnu rolu u seriji Kljun

Privatna arhiva

 

Snimali ste u Subotici. Da li vam se dopada grad? Po čemu se razlikuje od Beograda?

- Drug sa klase Dimitrije Dinić igra u pozorištu u Subotici, tako da sam i ranije dolazila u Suboticu da gledam predstave, ali je ovo snimanje bilo prava prilika da upoznam Suboticu iz druge perspektive. Volim manje gradove, rođena sam u Kragujevcu, studirala sam u Novom Sadu, mislim u odnosu na Beograd svaki grad je mali.

Bili ste deo serija „Močvara” i „12 reči”. Koje su sličnosti, a koje razlike ovih serija u odnosu na „Kljun”?

- Nijedna od ove tri serije nema sličnosti s drugom. Što se uloga koje sam ja igrala ovim serijama tiče, Mirna iz „Močvare” mi je posebno draga, Sara iz „12 reči” je nešto najdalje od mene što sam do sada radila, pa će mi biti izazov druga sezona koja je počela da se snima. U ulozi Sonje sam imala prvi put 69 od 70 dana za koliko je snimljena serija i to iskustvo je neprocenjivo, to mi je donelo neke važne uvide.

S obzirom na to da ste završili srednju muzičku školu, da li priželjkujete da igrate u nekom mjuziklu ili da vam stigne ponuda za ulogu u kojoj možete da pokažete muzički talenat?

- O mjuziklu nisam razmišljala, a što se filmova i predstava tiče, igrala sam u pozorištu pijanistkinju, u nekoliko filmova sam pevala... Ne znam da li sam pokazala talenat, ali bilo je uzbudljivo.

Koliko vam znači što ste deo serije koja se prva prikazivala na festivalu u Kanu?

- Lepo je što je serija probila led, pa da se ne zaustavi na tome.

U Sarajevu ste dobili nagradu za najbolju glavnu glumicu. Koliko vam to imponuje?

- Najviše me je obradovalo što smo i Stefan Vukić, koji igra Miću Tota, i ja dobili nagrade u Sarajevu, jer Sonja bez Miće ne bi postojala ovakva kakva je. To što sam zapravo upoznala Stefana na snimanju, iako smo se znali s Akademije, možda je najlepša stvar koja mi se dogodila na snimanju.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading