ODMARATE RUKU NA MENJAČU? Zbog ovih loših navika vaš automobil često završava kod majstora
Foto: YAY Media AS / Alamy / Profimedia

Iako smo osnove pravilne vožnje naučili u auto-školama, mnogi od nas kasnije tokom vozačkog staža usvoje neke loše navike koje mogu da štete prenosnom sistemu automobila.

1. Prva loša navika je odmaranje ruke na menjaču

Ručicu menjača nikako ne bismo smeli da koristimo kao mesto za odmaranje ruke, jer pritisak gura viljušku menjača i može da dovede do preranog trošenja viljuške, što svakako nije dobro.

Lagani dodir prilikom vožnje u određenoj brzini neće imati značajniji uticaj, ali sama težina ruke je preveliki pritisak koji stvara opterećenje na mehaničke delove i zupčanike u prenosnom sistemu automobila. Ova napomena se uglavnom navodi u priručnicima o upravljanju i korišćenju vozila.

Osim što ćete produžiti vek trajanja vašeg menjača, velika je prednost držanje obe ruke na upravljaču prilikom vožnje kako biste smanjili riskantne situacije u vožnji, a time povećali bezbednosti za sebe, ali i ostale učesnike u saobraćaju.

2. Držanje menjača u “brzini” prilikom zaustavljanja na semaforu

Još jedna loša navika je držanje menjača u brzini prilikom zaustavljanja na semaforu.

U zavisnosti od uslova i vremena čekanja, prilagodićete se zahtevima saobraćaja, ali je nepotrebno ostaviti auto u prvom stepenu prenosa prilikom dužeg čekanja ili zaustavljanja.

Ponovno ubacivanje u “prvu” pre kretanja ne iziskuje previše vremena, a auto će vam biti mnogo “zahvalniji” ako pritisnete kvačilo, ubacite menjač u neutralan položaj i pritisnete kočnicu dok čekate na semaforu, prenosi “Fokus”.

Uz to ćete pomoći i sebi, jer je lakše da odmorite nogu nego da sve vreme držite stisnuto kvačilo do kraja.

3. Držanje papučice kvačila i konstantno pritiskanje “gasa”

Kada govorimo o pokretanju automobila na uzbrdici iz stanja mirovanja, držanje papučice kvačila i konstantno pritiskanje gasa dovodi do trošenja mehaničkog dela kvačila.

Stoga neprestano održavanje automobila u kretanju/stajanju na uzbrdici (tzv. “vaga”) nije preporučljivo, za to postoje bolji i štedljiviji načini.

Najjednostavnije je podići ručnu kočnicu i krenuti uz pomoć nje.

Moderni automobili najčešće imaju automatski sistem koji održava vozilo u mestu dok ne krenete (bez potrebe da aktivirate ručnu kočnicu), pa možete veoma lagano pritisnuti gas uz istovremeno otpuštanje kvačila.

4. Ubrzavanje u previsokom stepenu prenosa

Jedna od nepotrebnih situacija je i ubrzanje u previsokom stepenu prenosa.

Ako, na primer, vozite 50 km/h i u petoj ste brzini, nije dobro ubrzavati jer automobil u tom stepenu prenosa nije pripremljen za nagla ubrzanja i neprirodno je to očekivati.

Broj obrtaja je premali da biste na vreme postigli željeno ubrzanje. Za to su predviđeni niži stepeni prenosa, odnosno niže “brzine”.

Nemojte biti lenji, već odvojite sekundu-dve vremena i pre naglog ubrzanja spustite stepen prenosa u za to predviđenu brzinu.

5. Zadržavanje noge na papučici kvačila, iako je automobil u pokretu

Poslednja loša navika na koju video ukazuje jeste zadržavanje noge na papučici kvačila iako je automobil u pokretu i ne postoji potreba za tim. Ovo je sličan slučaj kao odmaranje ruke na ručici menjača.

“Odmaranje noge na kvačilu” je nepotrebno, jer postoji mogućnost da vršite pritisak na mehaničke delove menjačke kutije.

Pravilo koje svaki vozač zna je prvenstvo pritiska kočnice prilikom zaustavljanja vozila, zato nemojte konstantno da “visite” na papučici kvačila jer u slučaju potrebe naglog zaustavljanja prvo ćemo pritisnuti kočnicu, a nakon toga kvačilo.

Za odmaranje leve noge postoji za to predviđeno mesto, pa ga i iskoristite.

Bonus video:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading