SAVET ZLATA VREDAN Vozači, mnogi od nas prave jednu grešku koja ozbiljno može da udari po džepu
Foto: Shutterstock

Nemački autoklub (ADAC) upozorava da ne pribegavate brzim rešenjima i da ne odmrzavate stakla vrućom ili mlakom vodom. To vas može koštati napuknuća ili oštećenja stakla. Zbog posebnog laminiranog vetrobranskog stakla ne bi ne bi trebalo biti krhotina prilikom pucanja, ali promena će biti skupa.

Umesto kipuće vode, neki vozači često koriste mlaku ili hladnu vodu. Nadaju se da će izbeći opasnost od pucanja stakla na automobilu. Problem nije rešen ako koristite vodu niže temperature. Umesto toga, bitna je temperaturna razlika između stakla i vode. Kad je spoljna temperatura vrlo niska, čak i mlaka voda može biti opasna za stakla vozila. To je obično 30 do 35 stepeni. Mnogi stručnjaci također, zbog istog razloga, ne savetuju ni polivanje hladnom vodom.

Postoje jednostavni načini da sprečite zamrzavanje prozora automobila preko noći. Jednostavno pričvrstite komad folije ili kartonsku kutiju ispod brisača vetrobranskog stakla. Takođe ih možete pričvrstiti omčama na vratima ili prozorima. Pripazite da ne oštetite dihtunge.

Čiste prozore obećava i boca s toplom vodom na centralnoj konzoli, koja ćete staviti pola sata pre polaska ili preko noći. Toplina vode otopiće led ili sprečiti njegovo stvaranje.

Više vesti o automobilima možete pročitati OVDE!

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading