OBAVEZNA ZIMSKA AUTO-OPREMA ZA SVE Automehaničar objasnio koliko novca je potrebno, kazne su paprene
Alo!/Vladimir Marković

O pripremi vozila za zimu uveliko se priča s obzirom na to da je po Zakonu o saobraćaju, od 1. novembra obavezna upotreba zimske auto-opreme.

U zimsku opremu spadaju četiri zimska pneumatika, odnosno zimske gume kod kojih dubina gazećeg sloja ne sme biti manja od četiri milimetra.

Efikasnost pneumatika sa manje od četiri milimetra šare je drastično smanjena. Zato je potrebno staviti zimske pneumatike na sva četiri točka. U suprotnom može doći do zanošenja, proklizavanja pa čak i zaokretanja vozila u krivinama ili prilikom kočenja.

Pored zimskih pneumatika, vozači su obavezni da u prtljažniku imaju i odgovarajuće lance za sneg.

OBAVEZNA ZIMSKA AUTO-OPREMA ZA SVE Automehaničar objasnio koliko novca je potrebno, kazne su paprene

Alo!/Vladimir Marković

 

Neposedovanje propisanih pneumatika tretira se kao teža tehnička neispravnost. Kazna koju saobraćajna policija može naplatiti iznosi od 6.000 do 20.000 dinara za fizičko lice i od 100.000 do 800.000 za pravno lice. Priprema automobila za zimu iziskuje vreme, strpljenje i dodatne troškove, pa mnogima predstavlja veliki napor.

Izgovori poput onih da ove godine verovatno neće biti puno snega i da su troškovi pripreme izuzetno skupi, padaju u vodu jer svako zašto ima svoje zato. Automobil bez obzira na to koliko je star treba pripremiti za zimu, zato što priprema značajno utiče na stanje automobila, kao i na vašu bezbednost u saobraćaju.

 Šta je sve neophodno za pripremu auta za zimu i koliko novca je potrebno izdvojiti, objasnio je automehaničar Savu Vidakovića.

- Što se tiče zimskih guma, koje su i po Zakonu o saobraćaju neophodne, cene variraju. Na tržištu postoji veliki izbor, od domaćih do uvoznih i od najjeftinijih do najskupljih. U zavisnosti od proizvođača i visina cene se kreću od 4.000 do 18.000 dinara. Kako bi uštedeli, određeni broj ljudi koristi zimske gume tokom cele godine, pa ih menjaju na svake tri ili četiri godine - navodi Sava.

OBAVEZNA ZIMSKA AUTO-OPREMA ZA SVE Automehaničar objasnio koliko novca je potrebno, kazne su paprene

YoutubePrintscreen/TotalEnergies Serbia

 

Ipak, smatra se da to nije dobro. Zimske gume se mnogo brže troše po toplom asfaltu, ne mogu da drže dobro vozilo u krivinama i sa njima je neuporedivo duži put kočenja. Zato bezbednost u saobraćaju može biti ugrožena. Promenom zimskih guma nije kraj troškova. Ovo je osnov svake kontrole koji se dodatno plaća:

- Najbitnije je da se pregleda tečnost u hladnjaku, jačina antifriza, zatim akumulator, ulje, zimska tečnost za stakla, signalizacija, pritisak u zimskim gumama, kaže Sava Vidaković, dodajući:

- Za ovo je potrebno izdvojiti od 10, 20 do 100 evra. Sve zavisi od modela, starosti i stanja u kojem se automobil nalazi.

Zanimalo nas je da li se zimske gume mogu oštetiti tokom vožnje u oktobru, s obzirom na to da se još uvek saobraćaj ne odvija u zimskim uslovima, odnosno na kolovozima za sada nema snega i leda.

- Zimske gume su napravljene od drugačijeg materijala u odnosu na letnje. Ukoliko nema visoke temperature, odnosno vrelog asfalta, zimske gume se neće oštetiti - ističe Sava.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading