PUT ŠAJKAČE OD VOJNE UNIFORME DO NARODNE NOŠNJE Kako je ova kapa postala neizbežni detalj odevanja svakog Srbina

Uprkos ukorenjenom mišljenju kapa ime nije dobila po materijalu od kojeg je napravljena, već po srpskim graničarima u području Šajkaša.

Šajkača
Šajkača, Foto: Youtube /Print scren

Šajkača je srpska nacionalna (originalno vojna) kapa koju čak možete videti na ulicama širom Srbije. Materijal od je kojeg je napravljena se popularno zove "šajak" i uglavnom se sastoji od vunenog prediva zbog čega se kapa nosi u svim godišnjim dobima jer održava konstantnu temperaturu glave.

Najčešće je maslinasto-zelene boje, što podseća na vojnu uniformu, ali može se naći i u drugim bojama poput plave ili teget.

Uprkos ukorenjenom mišljenju kapa ime nije dobila po materijalu od kojeg je napravljena, već po srpskim graničarima u području Šajkaša. Ime šajkača čuva sećanje na srpske borbene rečne jedinice pripadnike službe Ausrougarske monarhije sa područja Banata u 18. veku. Ovi vojnici su nazivani šajkašima. Delovali su u vodama Dunava, Tise, Save i Moriša na granici sa Otomanskim carstvom. Nosili su kape koje su oblikom vrlo podsećale na brodove koji su nazivani šajkama.

Ne postoji podatak o tome kako su Srbi iz Šajkaša nazivali svoje kape, ali su one ubrzo preuzete kao deo vojne uniforme 1870. godine.

Šajkače su se masovno nosile među srpskim stanovništvom za vreme Prvog srpskog ustanka, a bile su i nazaobilazan deo srpske vojne uniforme od početka 19., pa sve do kraja 20. veka. 

Danas šajkaču najčešće možemo videti na glavama starijih muškaraca u ruralnim sredinama.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi