NEŠTO NEPOZNATO IZ DUBINE SVEMIRA PROLETELO JE PORED ZEMLJE Naučnici još uvek ne znaju šta je, a misteriozni objekat se uskoro vraća

Neidentifikovani objekat iz svemira je upravo proleteo veoma blizu Zemlje, a zatim se uputio nazad u solarni sistem. Očekuje se da će misteriozni objekat da se vrati krajem marta predstojeće godine.

Teleskopski snimci projekta Virtuelni Teleskop
Teleskopski snimci projekta Virtuelni Teleskop, Foto: Printscreen/Twitter

Kako piše portal RT, ovaj mini-mesec - koji je zvanično nazvan 2020 SO, bio je tema spekulacija od kako je otkriven 17. septembra. Klasifikovan je kao asteroid, ali naučnici još uvek nisu u potpunosti sigurni. Neki predpostavljaju da je u pitanju deo stare rakete.

Šta god da je, promera je između pet i deset metara u prečniku, a pored naše planete je proleteo na udaljenosti od svega 50,000 kiometara. Ovo je samo 13% od udaljenosti Meseca, što je i te kako unutar domašaja Zemljine gravitacije, što znači da će se vratiti u roku od nekoliko meseci.

Misterija oko 2020SO je u tome kako putuje. Naime, kreće se mnogo sporije od većine asteroida, koji obično "prozuje" bri brzinama od između 11 i 72 kilometra u sekundi, dok ovaj neobični objekat leti svega 0,6 kilometra u sekundi.

Teleskopski snimci projekta Virtuelni Teleskop
Teleskopski snimci projekta Virtuelni Teleskop, Foto: Printscreen/Twitter

"Nismo sigurni da je ateroid(koji je prirodno telo), jer bi mogao biti i raketni potisnik korišćen prilikom misije "Survejer 2" koju je Nasa poslala na mesec još 1966. godine.", saopštili su iz Projekta Virtuelni Teleskop.

2020 SO će biti treći poznati Zemljin mini-mesec od kako se počelo sa posmatranjem i beleženjem, premda ih je bilo mnogo u istoriji naše planete.

Povezane vesti

 • Korisnik: ludimilojko
  01/12/2020 - 22:29
  taj što leti od 0,6 km u secundi je na godišnjem putovanju oko zemlje. čovek vozi polako i smireno. ne žuri mu se, al braćo mila ček kad taj doda gas pa se zakuca u zagreb,,,, kada za to čuje sva bosanska raja,,,, biće belaja biće beeeeelajaaaaa, kaže lepa brena.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi