Film Kad jaganjci utihnu
Profimedia
Ed Gin, Foto: Wikipedia

Neki od najboljih filmova svih vremena, poput kultnih ostvarenja "Psiho", "Teksaški masakr motornom testerom" i "Kad jaganjci utihnu", bazirani su na istom ludilu. Zajednički im je jedan taško shvatljiv psihopata...

U pitanju je Ed Gin, za koga verovatno niste čuli, a koji je jedan od najstrašnijih ludaka svih vremena.

PROČITAJTE JOŠ:

Edvard Teodor Gin rođen je 27. avgusta 1906. godine u Viskonsinu, a umro je u zatvorskoj bolnici Mendota 26. jula 1984. godine. Njegovi zločini bili su inspiracija za neke od najvećih filmskih ludaka ikada.

Stanovnici njegovog rodnog Plejnfilda kažu da se na Ginovoj farmi oduvek dešavalo "nešto čudno", poput umanjenjih ljudskih glava koje su tamo pronađene.

Ipak, to nije bilo dovoljno da se policija zainteresuje za njega, sve dok nije nestala majka zamenika lokalnog šerifa. Tada su organi reda konačno upali na njegovu farmu i pronašli stvari od kojih im je pozlilo!

Film Kad jaganjci utihnu, Foto: Profimedia

Otkrivena su četiri ljudska nosa, devet maski napravljenih od ljudske kože, brojne ljudske glave, abažuri za lampe od ljudske kože i druge neverovatne strahote.

Gin je priznao samo dva ubistva, među kojima je i majka šerifovog zamenika koja je pronađena u njegovoj šupi, ali je tvrdio da je većina pronađenih stvari nastala nakon njegovih pohoda po grobljima, odnosno da je krao leševe, kasapio ih i od njihovih delova pravio šta mu je palo na pamet.

Ipak, ono što je naknadno otkriveno postalo je potka ovih filmova...

Čuveni Alfred Hičkog je na osnovu tog ludaka napravio lik Normana Bejtsa iz "Psiha" (1960.), koji je od kože svoje pokojne majke pravio odeću.

U "Teksaškom masakru motornom testerom" (1974.) slične strahote nisu bile deo rada samo jednog lika, već čitave porodice ludaka koja je takođe krojila ljudsku kožu.

I "Kada jaganjci utihnu" (1991.) je rađen prema ovom ludaku, pošto je Bafalo Bil takođe koristio ljudsku kožu da bi od nje pravio odeću.

Osim ovih kultnih filmova Gin je inspirisao i negativce u manje poznatim delima poput "Kuća 1.000 leševa", "American Horror Story: Asylum" i drugima.

Pa, ako volite ove filmove, sada konačno znate da nisu nastali kao plodovi umova ludih scenarista, već po liku i dleu jednog od najvećih psihopata svih vremena.