Devojka ušla u beogradsku radnju, a onda imala bizaran zahtev od prodavca! Svi ostali zatečeni

Kupci su tražili čarape boje presečene cvekle, džigerice, te uniseks u 70 kolora...

čarape
Foto: Alo.rs/V.Đ.

-Imao sam mušterije koje su dolazile sa specijalnim zahtevima, želele su svakojakih boja i dezena. Tražile su na primer boje presečene cvekle, džigerice, te u 70 kolora... Jedan par, momak i devojka, želeli su da se samo za njih naprave identične uniseks čarape, otkriva za Alo.rs beogradski trgovac čarapa Srđan Has.

Kako bi udovoljio kupcima svojevremeno je razmišljao da kupi mašine i proizvodi čarape, ali ga je u tome uvek sputavala neka kriza u zemlji ili neka nepovoljna okolnost... Iako nije pokrenuo proizvodnju, nastavio je da proširuje svoja znanja o čarapama, pa smo tako saznali mnogo zanimljivih, ali i korisnih stvari, koje vam mogu značiti prilikom odabira.

Has ističe da je najvažnije videti sastav na deklaraciji, ali pošto ponekad sumnate da sastav zapravo nije onaj kakav piše na etiketi, po savetu našeg sagovornika, morate se osloniti na sopstvenu procenu ili da verujete prodavcu. Uzgred rečeno, od žena koje rade na hemijskom čišćenju, može se čuti da je na retko kom artiklu prišivenom za odeću ispisan tačan sastav materijala. Stoga smo Hasa upitali koji je sastav materijala idelan kad je reč o čarapi.

čarape
Foto: Alo.rs/V.Đ.

-Recimo 80 do 90% vune ili pamuka uz poliamid, kao armatura i / ili likra zbog elestičnosti, po mom mišljenju je garancija kvaliteta. Treba izbegavati one koje imaju akrilik, jer on uzrokuje smrad i vlažnost, koja stvara bakterije i gljivice. Izuzetno dobar materijal je i bambus, ne samo za čarape, već iza veš, peškire, posteljinu, pa i pelene. To je kralj materijal za upijanje, kaže Srđan Has.

 - Ako želite čarape od bambusa, na deklaraciji mora biti oznaka „Bambu“, a ukoliko vas odbija da razmišljate o sastavu čarape, dovoljno je da obratite pažnju na sertifikat koji vam garantuje kvalitet - npr „Textiles vertrauen“, „Ekologie“, „Social responsibility“, „Ekonomy“ itd. Tehnološke specifikacije (standardi) su potvrda kvaliteta, jer su ovi evropski standardi rigorozni. Oni garantuju da je ispisan sastav na deklaraciji tačan, istinit, objašnjava Has.

čarape
Foto: Alo.rs/V.Đ.

Zanimalo nas je i da li je cena čarapa garancija kvaliteta, a naš sagovornik je kazao da najpre treba istaći sam materijal, odnosno klasu, pa onda tehnološki proces, koji je danas izuzetno razvijen. Prema njegovim rečima, materijali se kupuju na berzi, gde su klasirani, a proizvodnja se razlikuje u broju i debljini igala sa kojima se prede.

- Slobodno se može reći da danas kvalitetne čarape koštaju od 200 do 4.000 dinara. Kada se plaća neki brend, postavlja se pitanje da li one mogu da budu deset puta bolje i da se deset puta više nose, jer se u plimi napretka tehnologija pojavilo i nebrojeno proizvođača. Renomiranefirme uglavnom imaju opravdanje za svoje visoke cene, jer uzimaju prvu klasu, tkanje na prstima i petama je pojačano armaturnim nitima. Sve su to finese, pa ponekad možda vredi dati hiljadu dinara zajedan par, priča Srđan Has. 

 

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi