Orao beloglavi orao
Profimedia
Orao krstaš

Privatna arhiva

Orao krstaš, Foto: Privatna arhiva

 

Dobrilu je na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" dočekao veliki broj domaćih i stranih medija, a ona je iz aviona izneta u transporteru, a potom odnesena u prostor za carinsku i veterinarsku kontrolu.

Do kraja dana ona će biti doprimeljena u Specijalni rezervat prirode "Uvac".

Dobrilu su na aerodromu dočekli ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič.

Trivan je rekao da dve prijateljske zemlje, Srbija i Turska, imaju dobre političke i ekonomske odnose, a da bi Dobrila mogla biti početak saradnje u oblasti zaštite životne sredine.

Kako je naveo, zaštita prirode ne poznaje granice.

- Ovo je primer da dve prijateljske zemlje mogu da učine nešto dobro za zaštitu životne sredine. Za nas je ovo važan trenutak - izjavio je Trivan.

Alo! rođendanska žurka

ALO!

Alo! rođendanska žurka, Foto: ALO!

 

Prema njegovim rečima, za Dobrilu je bilo najbitnije da čitav put prođe u najboljem mogućem komforu i zahvalio je ambasadoru Turske i turskoj avio-kompaniji što su to omogućili.

- Želja je bila da je vratimo i da ona bude dobro. Međutim, ukoliko se bude ponovo dogodilo da ona negde odleti, to bi moglo da znači da je nešto vuče tamo i da se možda zaljubila. Ako je reč o ljubavi, onda treba da ostane tamo gde se ljubav dogodila - rekao je Trivan.

Ministar je naveo da će Srbija nastaviti da radi na zaštiti beloglavog supa, kao i drugih vrsta životinja koje u našoj zemlji predstavljaju zaštićenu vrstu jer je, kaže, Srbija u prvih 40 zemalja sveta po bogatstvu biodiverzitetom.

Ambasador Bilgič je rekao da je akcija povratka Dobrile u Srbiju dokaz sve bolje saradnje Srbije i Turske u svim oblastima.

On je podsetio da je Dobirila pronađena u decembru prošle godine u jugoistočnom delu Turske, na granici sa Sirijom, i da je tada prvi put dobila veterinarsku negu.

Međutim, kako je rekao, ubrzo nakon toga ponovo su je meštani pronašli povređenu i tada su shvatili da moraju da je vrate avionom.

- Srećan sam što je naša operacija uspešna. Dobrila će otići u Uvac, a ako se ponovo vrati u Tursku, mi ćemo je sa vašim dopustom rado zadržati i voditi računa o njoj - kazao je Bilgič.

Ambasador Turske je zatim na srpskom jeziku poželeo Dobrili dobrodošlicu u Srbiju i izrazio nadu da će se ovde adaptirati i ponovo leteti nad Uvcem.

Orintolog Saša Marinković je istakao da ovo nije prvi slučaj vraćanja ptice iz Turske i da je, od kada se one markiraju, prepoznato da upravo mlade ptice često lete u Tursku, Siriju, Grčku...

Kaže da je ptica koja je najdalje odletela prešla 3.450 kilometara i da je završila u Jemenu.

Marinković je u šali rekao da ptice koje odu u Tursku dobiju prefiks ''''Hadži'''', tako da na Uvcu danas postoje Hadži-Jovan i Hadži- Pavle.

Na konferenciji je rečeno da je pre 10 godina na isti način vraćen beloglavi sup iz Varšave koji se zove Uroš Nejaki, a kako je i dan-danas na Uvcu dobio je nadimak Dušan Silni.

Beloglavi sup je veoma retka ptica koja pripada zaštićenoj vrsti prošlog proleća se izlegla na liticama Uvca, a ime Dobrila dobila je prilikom markiranja zbog svoje mirnoće i umiljatosti.

U decembru prošle godine pronađena je bez snage na jugu Turske i bila je smeštena u bazi u mestu Dijarbakiru, gde se oporavljala.

U organizaciju prenosa ptice bile su uključene sve relevantne institucije iz Srbije i Turske kako bi se obezbedile sve neophodne dozvole u skladu sa Konvencijom o međunarodnom prometu ugroženih vrsta divlje faune i flore.

Uz posredstvo ambasadora Turske u Srbiji Tanžu Bilgiča, turska avio kompanija Turkish Airlines je obezbedila besplatan prevoz beloglavog supa iz Urfe do Istanbula, a zatim i do Beograda.

O Dobrilinom putovanju avionom i dolasku u svoju koloniju u SRP "Uvac", kompanija Turkish Airlines će snimiti dokumentarni film.

Povratak ptice avionom je bio jedini način da se vrati kući, budući da je u nekoliko navrata bila zbrinjavana od strane turskih veterinara.

Po dolasku u Specijalni rezervat "Uvac", Dobrila će biti smeštena u poseban kavez kako bi uspešno prošla period adaptacije i ponovnog sticanja navika samostalnog uzimanja hrane.